- Hem
- Magazine
- Sömn & återhämtning
- Svårt att sova? 10 tips för att somna snabbare
Svårt att sova? 10 tips för att somna snabbare
Artikeln är skriven av vår kostrådgivare, läs mer om våra experter här. Den här artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.
Få saker är väl värre än att vrida och vända sig i sängen för att det inte går att sova. Men att ha svårt att sova är vanligt – och heller ingen fara om det händer nån gång ibland. Det gör det dock inte mindre frustrerande att ligga där sömnlös. Som tur är finns det en del du kan göra själv för att kunna sova bättre. Här tar du del av 10 knep för att somna snabbare och lättare!
Sömnen är viktig för återhämtningen
Sömnen är viktig för en rad funktioner i din kropp och hur du mår under dagen. Det är framförallt då din kropp och hjärna återhämtar sig. Sovit dåligt? Ingen panik. Kroppen är så smart att den återhämtar sig genom att sova djupare nästa natt!
Finns fler sätt att återhämta dig vid sömnlöshet
Du kan ta igen sömn genom att ta en tupplur under dagen. Men innan du slumrar till – en nap inte får vara längre än 30 minuter. Tuppluren får heller inte vara för nära inpå nattsömnen, då är det lika bra att gå och lägga dig för att sova för natten.
Sovit dåligt? Då är pauser under dagen extra viktigt
Sömn är inte enda sättet att få vila. Du kan bland annat återhämta dig genom att ta pauser under dagen, som att vara ute i naturen och/eller röra på dig. När du regelbundet tar pauser under dagen blir du också bättre på att varva ner och somnar bättre på kvällen. Underskatta aldrig en lunchpromenad!
10 tips för dig som har svårt att sova och BARA vill somna
Se till att komma ner i varv innan du lägger dig i sängen. Det kan vara en lugn promenad, en bra bok eller en rogivande kvällssyssla. Gör det gärna varje kväll för att få rutin på det! Ett bad eller en varm dusch brukar också fungera eftersom det får temperaturen att sjunka och gör dig sömnig. Oxytocinet utsöndras också av det!
Lite kvällsfika och kanske en varm kopp te (örtte eller annat rogivande!) innan du lägger dig kan hjälpa dig somna. Det krävs nämligen energi för att somna! Men ät inte för mycket, då får det motsatt effekt för att magen måste jobba så hårt.
Avslappningsövningar och att fokusera på din andning hjälper dig komma ner i varv och somna snabbare. Om det känns svårt, lägg några minuter där du bara fokuserar på andningen. Följ dina andetag hela vägen in och ut. Andas så att magen höjer sig när du andas in. Läs mer om andning och få andningsövning för att stressa ner.
Det ökar utsöndringen av oxytocin (lugn och ro-hormonet) så att du blir så där luuugn och harmonisk. Läs mer om närhet, mående och relationer.
Det kan kännas riktigt avkopplande.
Brr, låter det kallt? Förklaringen finns i din naturliga kroppstemperatur – den går ner när du sover. Om du lägger dig i ett kallt sovrum skyndar du på processen och somnar snabbare.
Använd ögonmask om det är för ljust och/eller öronproppar om du störs av ljud eller snarkningar.
Det är ingen fara att sova dåligt ibland – kroppen tar igen förlorad sömn genom att sova djupare nästa natt. Sömn är faktiskt ingen prestation!
Gör något lugnande (i dämpat ljus) en stund, som att läsa en bok. Lägg dig igen när du börjar känna dig trött.
Genom att skriva ner dina tankar blir det lättare att släppa det för stunden och få ro till att sova.
Tips! Läs Folkhälsans sömntips för fler goda råd.
För sömn, stress och oro
Great Earth
Bedtime 60 kapslar
Närokällan
L-Teanin 60 kapslar
Närokällan
Rofylld 60 kapslar
Elexir Pharma
Good Sleep 120 kapslar
Better You
Natt 60 kapslar
Elexir Pharma
Good Mood 120 kapslar
Adapt
Anti-Stress 60 kapslar
Holistic
Sömnbalans 60 kapslar
GLYC
Positive Sleep 40 tabletter
Nordbo
Good Night Instant Magnesium 150g
New Nordic
Melissa Dream kosttillskott 60 st
Holistic
Lugn Tinktur 50 ml