✓ Snabba leveranser
isApp=false
Mentalt välbefinnande

Ångest? Psykologerna besvarar dina frågor kring psykisk ohälsa

Johan WaaraPsykolog, universitetslärare och föreläsare
Publicerad:2021-03-10
Uppdaterad:2021-03-10
Mattias LundbergPsykolog, docent i psykologi och författare

Den här artikeln är ett samarbete.

Vad är psykisk ohälsa? Hur vet jag om jag eller någon i min närhet lider av det? Psykologduon Johan Waara och Mattias Lundberg ger svaren på frågorna du grubblat över när det gäller psykisk ohälsa.

– Tjena, hur är läget?
– Jo tack, bara bra, själv? 

En rätt vanlig inledning på ett samtal mellan två bekanta som träffas på stan eller hörs på sms, eller hur? Men ibland är det inte så ”bra” som du artigt svarar.

I själva verket mår många inte särskilt bra. Nej, du är stressad, nedstämd, dricker för mycket alkohol eller har ångest inför olika situationer. Men det är inget du säger när ni möts på stan. Som många andra är det inget du söker hjälp för i så stor utsträckning som du kanske borde. "Det är bara bra", som du säger. Ännu ett tecken på att psykisk ohälsa än idag är lite ”fult” och något många skäms för, även om vindarna äntligen börjar vända. Du läser ändå det här, eller hur?

Vad är psykisk ohälsa?

När man pratar om psykisk ohälsa är det vanligt att i första hand tänka på diagnoser som schizofreni, allvarlig depression, självskadebeteenden och andra tunga diagnoser. Det är inte fel i sig, men det är betydligt vanligare med psykisk ohälsa som lindrig depression, stressyndrom eller ångest. De senare är lindrigare i relation till de första, även om ångest, oro och nedstämdhet naturligtvis försvårar vardagen oerhört. Det värsta är att det tycks öka i samhället. Orsakerna till ökningen kan ha flera anledningar, men bara det faktum att de ökar är ett stort samhällsproblem.

Våga ställ frågan: hur mår du?

Många underskattar hur den psykiska hälsan påverkar en. Det är särskilt tydligt inom familjebehandling, när elever har problem i skolan eller det är olika konflikter inom företag. Frågorna roterar då kring allt runt människan, som arbetsbelastning, miljön, människorna. Många glömmer ställa den mest grundläggande och viktigaste frågan: Hur mår du eller personen i fråga?

7 saker som kan vara tecken på psykisk ohälsa

Du eller personen du bryr dig om...

1.

Undviker sociala kontakter.

2.

Har en stark oro kring saker i livet som inte går att kontrollera.

3.

Känner rädsla för att vistas på platser där det finns andra människor.

4.

Är mindre aktiv och nedstämd, vilket kan vara första tecknen på depressiva symtom eller alternativt utmattning.

5.

Överdrivet fokus på kost, vikt och träning. Detta kan du var lite extra uppmärksam på om du eller din vän ganska hastigt förändras sett till detta.

6.

Har en dålig sömnrytm, ett vanligt tecken på stress och närstående utmattning.

7.

Om kognitiva funktioner fungerar sämre, om minnet blir betydligt sämre eller du/din vän emotionellt ”spårar ur” för ingenting. Ett tidigt tecken på en för hög belastning på systemen.

Sök hjälp vid psykisk ohälsa

Oavsett om handlar om dig eller någon i din närhet, är det viktigt att söka hjälp om du upplever tecken på psykisk ohälsa eller att det blir värre.