- Hem
- Sår, bett & stick
Sår, bett & stick
Letar du efter något speciellt?
Inotyol
Salva 30g
Mevolution
Bomullspads 80 st
Compeed
Skavsårsplåster Medium Value Pack 10 st
Cicamed
Scar Silikonbaserad Ärrbehandling 15 g
ELDORADO
Bomullspinnar 300 st
Salvequick
Plåster Textil 1 x 75 cm
Minstingen
Bomullspinnar 60 st
The Humble Co.
Bomullspinnar Bambu Vit 100 st
Evolan
Hydrokortison Evolan 10mg/g Salva 20g
Salvequick
Textil plåster medium 20 st
Xylocain
Smärtlindrande Salva 5% 10 g
Salvequick
Aqua Resist Mix 40st
Care Plus
Anti-Insect Deet Spray 40% 60 ml
Sorbact
Secure 5 x 7,2cm 5st
Jellyworks
Peppa Pig Plåster 22 st
Salvequick
Wound Cleanser Spray 100 ml
Manuka Fill
Sårsalva 14,2 g
Sår, bett & stick
Har du fått ett skrubbsår? Skurit dig på kökskniven eller fått ett skavsår? Här finns allt för sårvård. Blöder det mycket är det viktigt att stoppa blödningen först. Ett tips är att hålla kroppsdelen högt och sätta tryck mot såret. Rengör sen såret med vatten eller sårtvätt för att undvika infektioner. Gör såret väldigt ont? Det finns bedövningsmedel som lindrar. Därefter är det bara att sätta på ett plåster, ett förband eller en kompress. Sök vård vid stora sår eller om du får feber.
Under sommarmånaderna är det vanligt med bett och stick från insekter. Bett från getingar, fästingar och mygg är ofta ofarligt men kan orsaka klåda, svullnad och irritation på huden. Hos oss hittar du receptfria läkemedel som lindrar klådan och dämpar svullnaden.
Insektsbett
När en insekt känner sig trängd eller hotad av oss människor kan sticka oss för att försvara sig. Insekten injicerar då ett gift som kan orsaka klåda, hudirritation och svullnad. Insektsbett är vanligt och ofta ofarligt. Stickande insekter är till exempel getingar, bin och bromsar.
Om du har blivit stucken är det viktigt att först kontrollera att gadden från insekten inte sitter kvar i huden. Skulle gadden sitta kvar bör du avlägsna den för att undvika att mer gift sprids. Besvären går ofta över av sig själv, men för för att dämpa svullnaden och lindra klådan finns det salvor, antihistamintabletter och värktabletter. Se mer här.
I vissa fall kan ett insektsbett leda till en allvarlig allergisk reaktion. Då är det viktigt att söka akut behandling direkt. Symtom på en allvarlig reaktion är illamående, svullnad i ansikte, andningsproblem, smärtor från magen, lågt blodtryck och feber. Det är vanligast att uppleva allergiska reaktioner i samband med stick från getingar, det är därför viktigt att vara uppmärksam på sina symtom om du blivit getingstucken.
Fästingbett
Under mars till november pågår fästingsäsongen i Sverige. Om det är en mild vinter kan fästingarna bli aktiva tidigare eftersom de vaknar till liv redan när det är fyra till fem grader varmt ute. Fästingarna trivs allra bäst i högt gräs i skog och mark, men du kan även råka ut för fästingbett om du vistas på andra platser utomhus.
Den vanligaste reaktionen om du blivit fästingbiten är att huden kring bettet svullnar upp och börjar klia. Fästingbett är ofta ofarligt, men om fästingen bär på en smitta kan den överföra smittan till dig när du blir biten. För att undvika att bli smittad är det därför viktigt att du avlägsnar fästingen direkt när du upptäcker den. Här hittar du fästingborttagare, fästingsspray och andra medel fästingen inte tycker om.
Eftersom fästingar kan vara smittbärare av bland annat borrelia och TBE är det viktigt att vara uppmärksam på sina symtom efter ett fästingbett. Om du känner symtom som trötthet, huvudvärk, muskelvärk eller hudrodnad bör du söka vård direkt.
Myggbett
En riktig sommarplåga som de flesta av oss har råkat ut för någon gång är mygg. De är stickande insekter som behöver proteinet i blod för att kunna bilda ägg och föröka sig. När du blir stucken av en mygga sprutar de in sitt saliv i huden för att blodet inte ska hinna koagulera innan myggan sugit klart.
Myggbett är oftast ofarliga och det vanligaste symtomet är klåda och svullnad kring det området där du blivit stucken. Klådan och svullnaden går vanligtvis ner av sig själv inom några dagar. Om du skulle uppleva svåra besvär av ett myggbett finns det salvor som lindrar besvären.
Allergisk reaktion
En del människors immunsystem överreagerar på det gift som insekten sprutar in i kroppen, det är en allergi mot insektsstick. Om du vet med dig att du är allergisk eller får starka reaktioner är det bra att kontakta sjukvården för att alltid vara steget före och ha medicin med dig i beredskap.
Känner du dig yr, mår illa, kallsvettas, blir blek, svullet ansikte och läppar, nässelutslag, hosta, hjärtklappning eller svårt att andas, det är tecken på en kraftig allergisk reaktion, och man bör kontakta sjukvården.
När bör du söka vård?
Ett bett eller stick från en insekt eller kräver vanligtvis inte behandling. Men om du upplever något av följande symtom är det viktigt att du söker läkarvård.
Om du har fått ett insektsbett och upplever något av följande symtom bör du söka läkarvård direkt:
- Du har blivit stucken av en geting eller bi i munnen
- Det uppstår feber, hudutslag eller svullnad på andra ställen av kroppen
- Du känner dig illamående eller får andningssvårigheter efte ett geting eller bistick
- Du tidigare har fått en allergisk reaktion av ett insektsbett
- Ditt barn under 3 år drabbas av flera stick från olika stickande insekter
Om du har fått ett fästingbett och upplever något av följande symtom bör du söka hjälp hos din vårdcentral:
- Du märker en växande hudrodnad en vecka eller mer efter själva bettet
- Du får feber, huvudvärk, blir illamående, känner trötthet eller har värk i musklerna