isApp=false
Mat, recept & näring

Multivitamin för kvinnor – här är allt du behöver veta!

Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Behöver kvinnor särskilda näringsämnen? Vilka vitaminer och mineraler är bra att vara lite extra uppmärksam på som kvinna? Och multivitamin för kvinnor, vad är det? Här är allt du behöver veta!

Behöver kvinnor särskilda näringsämnen?

Genom att äta en näringsrik och varierad kost får kroppen i sig vitaminer, mineraler, proteiner, fetter, och kolhydrater – näringsämnen som kroppen behöver för att fungera och må bra. Det gäller såklart oavsett om du är kvinna eller ej. Men det finns faktiskt några näringsämnen som kvinnor kan behöva mer av under olika stadier i livet, jämfört med andra grupper. För mens, graviditet och klimakteriet är sånt som hör till att vara kvinna, och som såklart påverkar kvinnors kroppar och näringsbehov på olika sätt. Behovet av vitaminer och mineraler kan se olika ut för olika individer, och varierar bland annat beroende på kön, aktivitetsgrad, ålder, graviditet och amning.

Vilka vitaminer och mineraler behöver kroppen?

Eftersom kroppen inte kan tillverka alla vitaminer och mineraler på egen hand behöver de tillföras via maten. Till de 13 livsnödvändiga vitaminerna hör A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin, och 8 sorters B-vitamin: B6, B12, Biotin, Folat, Niacin, Patotensyra, Riboflavin och Tiamin. Förutom vitaminer behöver kroppen även små mängder av mineraler – vi snackar fosfor, järn, jod, kalcium, kalium, koppar, magnesium, selen och zink. Äter du varierat och näringsrikt får du oftast i dig allt som kroppen behöver. Om du av någon anledning inte får i dig allt via maten, finns det kosttillskott som komplement.

Järn extra viktigt för kvinnor

Visste du att som kvinna kan du behöva få i dig mer järn under vissa perioder? Det rekommenderade dagliga intaget av järn varierar bland olika grupper men är faktiskt högst hos kvinnor. Hos kvinnor 18-50 år är det rekommenderade dagliga intaget 15 milligram, och för gravida är det 26 milligram per dag.

Vad är järn bra för?
Bland annat bidrar järn till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Järn bidrar även till normal syretransport i blodet.

Mat som innehåller järn
Lever, blodpudding, kött, ägg, skaldjur, baljväxter, nötter och fullkornsprodukter är exempel på livsmedel som innehåller järn.

Visste du att… C-vitamin ökar upptaget av järn? Vitamin C får du framförallt i dig genom att äta citrusfrukter. Men det finns även i bär och i de flesta grönsaker, som jordgubbar och paprika till exempel.

Vissa kvinnor löper större risk att drabbas av järnbrist eller järnbristanemi (blodbrist), särskilt dem med riklig mens. Den vanligaste orsaken till blodbrist är att man har förlorat blod, och i Sverige är mensblödningar den vanligaste orsaken till järnbristanemi. Vanliga symtom på blodbrist är att bli blek, trött, orkeslös och känna sig yr, och att bli andfådd lättare än vanligt. Om du misstänker att du har blodbrist ska du kontakta vården.

Folat viktigt för kvinnor som vill bli eller är gravida

Även folat eller folsyra är ett ämne som ofta förknippas med kvinnor. Gravida och ammande har nämligen störst behov av folat av alla grupper. Enligt Livsmedelsverket och 1177 Vårdguiden rekommenderas gravida tillskott med folsyra fram till vecka 12. Folsyra är alltså samma B-vitamin som folat, men folsyra är den form som används i kosttillskott. Folat kallas också för vitamin B9.

Vad är folat bra för?
Folat har en roll i celldelningsprocessen. Folat behövs för att kroppen ska kunna bilda nya celler, och när cellbildningen ökar (till exempel under en graviditet) ökar kroppens behov av folat.

Mat som innehåller folat
Faktum är att folat faktiskt finns i nästan all mat, men några exempel på livsmedel som innehåller folat är olika slags kål, bönor, linser, frukt, bär, fullkornsprodukter, yoghurt och filmjölk.

Tänk på att…Efter graviditetsvecka 12 är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat. Folat behövs under hela graviditeten, för bebisens utveckling och mammans blodbildning.

Multivitamin för kvinnor, vad är det?

Multivitamin är en form av kosttillskott som innehåller en kombination av många olika vitaminer och mineraler. Några vanliga kosttillskott för kvinnor är bland annat multivitamin för kvinnor, multivitamin för gravida och kosttillskott för hormonell balans, där innehållet har anpassats för att möta kvinnors olika behov. I innehållsförteckningen listas alltid vilka vitaminer, mineraler och näringsämnen som finns med i respektive kosttillskott. Där står även rekommenderat dagligt intag.

Multivitamin för kvinnor innehåller generellt en kombination av många olika vitaminer och mineraler, ibland upp till 20 stycken eller fler. Två näringsämnen som ofta finns i multivitamin för kvinnor är bland annat just järn och folsyra. Multivitamin är med andra ord ett enkelt sätt att få i sig många olika vitaminer och mineraler, men ska ses som ett komplement till den vanliga kosten.

Apohem Multivitamin Kvinna

Apohem Multivitamin är ett högkvalitativt kosttillskott som är anpassat för kvinnor som lever i ett nordiskt klimat. En daglig tablett innehåller 22 olika vitaminer och mineraler, bland annat folsyra, järn och vitamin D. Kosttillskottet passar även kvinnor som planerar en graviditet, är gravida eller ammar.

Apohem Multivitamin Kvinna 100 tabletter
-25%
Nyhet

Apohem

Multivitamin Kvinna 100 tabletter

Finns i lager
59 kr 
Ord.pris 79 kr Lägsta pris 63 kr (-6%)

Tänk på att… Om du använder flera olika vitamin- eller mineraltillskott är det viktigt att se över hur stort ditt dagliga intag blir, så att du inte överskrider det rekommenderade dagliga intaget.

 

Vanliga vitaminer och mineraler i multivitamin för gravida

I multivitamin för gravida finns ofta järn och folsyra.

Kom ihåg! Om du är gravid ska du alltid konsultera med din barnmorska innan du börjar med kosttillskott.

Vanliga vitaminer i kosttillskott för hormonell balans

I kosttillskott för kvinnors hormonella hälsa finns ofta vitamin B6 och biotin, men även D-vitamin och kalcium.

  • Vitamin B6 bidrar bland annat till att reglera den hormonella aktiviteten.

  • Biotin bidrar till att bibehålla normala slemhinnor. Biotin bidrar även till normal psykologisk funktion.

  • D-vitamin och kalcium hjälper till att minska förlusten av benmineral hos kvinnor efter klimakteriet. Låg bentäthet är en riskfaktor för benfrakturer.

Tänk på att… Om du äter hormonläkemedel eller andra läkemedel, konsultera först med din läkare innan du tar kosttillskott.