- Hem
- Magazine
- Mat, recept & näring
- Kollagen – vad är hemligheten?
Kollagen – vad är hemligheten?
Den här artikeln berör kosttillskott. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.
Plötsligt pratar alla om kollagen. Det finns i smoothies, i proteintillskott, anti-age krämer, godisklubbor och det ena med det tredje. Att tillsätta kollagen i mat och dryck har blivit en riktig hälsotrend och verkar vara självklart att inta oavsett om du är fitnessguru eller hudvårdsprofet. Men oklarheterna och frågetecknen är många. Det finns naturligt i kroppen, men ska samtidigt tryckas kosttillskott. Det är för lederna, men också för huden. Här går vi igenom vad kollagen faktiskt är och varför det blivit så vansinnigt populärt!
Vad är kollagen?
Kollagen är ett fiberprotein och en viktig byggsten i kroppen. Det brukar ibland liknas vid klister eller lim – det håller ihop allt. Kollagenet ger nämligen stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som hud, brosk och skelett. Så mycket som 70% av din hud och en tredjedel av allt protein i din kropp består av kollagen!
Kollagenet och dess vän aminosyran
Som allt annat protein byggs kollagen upp av aminosyror, där de vanligaste är prolin, glycin, alanin och arginin. Dessa bildar i sin tur bildar låååånga peptidkedjor som vrider sig runt varandra i starka proteinsträngar – så kallade kollagenfibrer. Det finns omkring 16 olika typer av kollagen i din kropp. De vanligaste kollagentyperna är:
- Kollagen typ 1 och typ 3 är vanligt i hår, hud, naglar, muskler och ben.
- Kollagen typ 2 finns till större del i leder och brosk.
Var finns kollagen?
Din kropp producerar ständigt kollagen, samtidigt som den hela tiden bryter ner det. Kroppen tillverkar som mest kollagen när du är barn. I takt med åldern minskar kroppens naturliga produktion av kollagen (vid det där kända 25-årsstrecket). Det är därför du med åren får synliga rynkor och blir stelare i lederna – kollagenet har minskat i kroppen. Kroppen blir helt enkelt mindre smidig.
Tips! Testa dina kollagennivåer hemma på kammaren. Tryck ett finger mot din kind i några sekunder. Blir det ett avtryck i huden? Om inte, betyder det att du har bra kollagenproduktion och att huden är spänstig.
Mat som innehåller kollagen
Livsmedel som är naturligt rika på kollagen är främst animaliska produkter som till exempel fisk, nötkött och kyckling (det talas också mycket om inälvsmat, skinn och brosk kopplat till kollagen – men hur många äter det idag? Ja, förutom Anna Anka då). Vegetabiliska livsmedel som boostar kollagenproduktionen är till exempel spenat, broccoli, spannmål och kål. Ett annat ämnen som ofta glöms bort och behövs för kollagenbildning är C-vitamin.
Har du koll på att..
- Kollagen bygger upp hud, hår, naglar och brosk.
- Huden består av 70% kollagen.
- 30% av allt protein i din kropp består av kollagen.
- Kroppens kollagenproduktion minskar efter 25 års ålder med cirka 1% varje år.
- Rökning, miljöföroreningar och solens farliga strålar (UV-strålar) kan minska kollagenproduktionen i förtid.
Populära tillskott med kollagen
NYTTOTEKET
Clean Collagen 500 g
BioSalma
Pure Collagen 97% Protein 500 g
Elexir Pharma
Kollagen 120 tabletter
Great Earth
Biocell Collagen 60 kapslar
Womensync
Collagen 300 g
Swedish Collagen
Deluxe 500 ml
Elexir Pharma
Elexir Kollagen Pulver 175g
GLYC
Original 80 tabletter
Great Earth
Biocell Collagen 2 x 60 kapslar
Matters
Multi-Collagen 300 g
Tillskott med kollagen
Kollagen marknadsförs sällan som proteintillskott för att bygga muskler (om det inte är kombinerad variant), utan snarare som något för huden och/eller lederna. Det har blivit populärt bland äldre, men även personer som tränar hårt eller belastar kroppen mycket. Men de flesta använder kollagen som ett kosttillskott för hud, hår och naglar.
Kollagenpeptider och hydrolyserat kollagen
Det går inte att nämna kollagentillskott utan att nämna kollagenpeptider och hydrolyserat kollagen. Kollagenpeptider är alltså de pyttesmå beståndsdelar som kollagen bryts ner till. Kollagenet räknas då som “hydrolyserat” och blir lättare för kroppen att ta upp. Dessutom blir det smaklöst och funkar att blanda i mat då. Japp, detta är en hel forskning.