isApp=false
Sjukdomar & besvär

Värmeutslag hos barn och vuxna – så förebygger och lindrar du

ShannaFarmaceut
Publicerad:2025-07-11
Uppdaterad:2025-07-11

Artikeln är medicinskt granskad. Texten berör receptfria läkemedel, läs bipacksedeln noga innan användning.

Fått kliande prickar eller små blåsor i värmen? Värmeutslag är en sommarplåga som kan drabba både barn och vuxna. Det kallas också svettutslag eftersom det beror på att svettkörtlarna i huden blockeras. Som tur är finns knep för att både förebygga och lindra värmeutslag. Farmaceuten guidar!

Vad är värmeutslag?

Värmeutslag uppstår när svettkörtlarna blockeras och svetten fastnar under huden. Det kan leda till kliande utslag eller små vätskefyllda blåsor. Värmeutslag är ofarligt, men det kan vara nog så jobbigt ändå, särskilt för barn och bebisar som inte kan förklara vad som kliar. 

Hur ser värmeutslag ut?

Värmeutslag kan se ut som små prickar eller knottror på huden, ibland med vätskefyllda blåsor. Blåsorna brukar lätt gå sönder om man tar på dem. Värmeutslag kan vara röda på ljus hud och gråaktiga på mörk hud enligt National Health Service. De dyker ofta upp på ställen där huden är varm och fuktig, till exempel under brösten, i ljumskarna, i ansiktet eller på fötterna.

Symtom på värmeutslag

  • Små prickar eller blåsor. 
  • Klåda eller en stickande känsla i huden.
  • Utslagen kan bli röda på ljus hud eller grå på mörk hud.

Värmeutslag hos bebis och barn

Symtomen för värmeutslag är samma för barn och vuxna. Men barn får ofta värmeutslag på nacken, ryggen, magen och pannan enligt Rikshandboken i barnhälsovård. De kan också få utslag i hudveck som ljumskar och armhålor, där det lätt blir varmt. Bebisar med värmeutslag kan vara extra sköra, sova dåligt och kanske riva sig på huden. Deras svettkörtlar är inte fullt utvecklade, vilket dessvärre betyder att de allra minsta lätt drabbas.

Värmeutslag eller nässelutslag hos barn?

Det är lätt att blanda ihop värmeutslag med nässelutslag hos barn. Värmeutslag är en lokal hudirritation som kan dyka upp efter en dag i värmen, medan nässelutslag ofta beror på allergier eller virus. Nässelutslag är vanligast på armar, ben och överkroppen. Det kan dessutom förflytta sig snabbt över kroppen, till skillnad från värmeutslag. 

Värmeutslag kan också påminna om utslagen från svinkoppor, eksem, svamp på huden och keratosis pilaris. 

Hur blir man av med värmeutslag?

Värmeutslag försvinner oftast av sig själv inom några dagar. Här är tips på hur du kan skynda på förbättringen genom att hålla huden sval och undvika att svettas.

1.

Sök dig till svala rum

Slå gärna på fläkt eller AC när du är inomhus.

2.

Klä dig svalt

Använd lätta, luftiga kläder som andas. Tänk bomull och linne.

3.

Sov svalt

Bädda med luftiga sängkläder och håll det svalt i sovrummet så att huden kan återhämta sig under natten.

4.

Duscha eller bada

Svalt vatten kyler ner huden. Satsa på en mild duschkräm som inte irriterar huden.

5.

Klia inte!

Hur svårt det än kan vara… Det är bättre att stryka försiktigt på huden om det kliar. 

Tips! Drick mycket vatten för att undvika solsting och värmeslag i hög värme.

Så lindrar du klåda från värmeutslag

Om du behöver lindra klådan eller den stickande känslan från värmeutslag finns det kylbalsam som ger en svalkande känsla på huden. Hydrokortisonkräm kan också lindra klådan. Men kom ihåg att vara försiktig i solen om du använder hydrokortison och att inte använda det i ansiktet. Barn under 2 år ska inte använda hydrokortison utan kontakt med vården. Läs alltid bipacksedeln noga innan användning. 

Så förebygger du värmeutslag hos vuxna och barn

Till nästa gång då… Här är några smarta tips för att undvika värmeutslag. Det handlar helt enkelt om att hjälpa huden att andas i värmen och försöka svalka huden när det går:

  • Klä dig (och barnen!) i lätta, andningsbara material som bomull.
  • Undvik att vistas i direkt sol kl 11-15, när det är som varmast ute. 
  • Använd fläkt eller AC inomhus för att hålla temperaturen nere.
  • Byt kläder ofta om du eller barnen blir svettiga.
  • Byt blöja ofta på små barn – lufta gärna huden mellan bytena.

Vanliga frågor om värmeutslag

Det viktigaste är att kyla ner huden och att undvika att svettas. Använd luftiga kläder, ta en sval dusch och undvik träning i hetta. Du kan lindra klåda med kylbalsam till exempel.

När svettkörtlarna blockeras samlas svett under huden och orsakar en inflammation. Det sker ofta i varma, fuktiga miljöer eller vid kraftig svettning. Små barn drabbas lättare eftersom deras temperaturreglering inte är fullt utvecklad enligt National Health Service.

Värmeutslag brukar gå över inom några dagar. Om huden får vila och kylas ner kan det gå snabbare. Kontakta vården om utslagen inte blivit bättre efter några dagar, eftersom utslagen kan bero på något annat.

Det är bäst att undvika att sola tills värmeutslagen har försvunnit, eftersom de orsakas av att du blivit varm och svettats. Välj hellre skugga och låt huden andas tills besvären försvunnit.

ShannaLegitimerad farmaceut

Artikeln är medicinskt granskad av Shanna, legitimerad farmaceut. Shanna har lång erfarenhet inom apoteksbranschen och har bland annat jobbat som apotekschef och läkemedelsansvarig farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter.