Soleksem? Tips på behandling och lindring av solallergi
Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln innehåller CE-märkta medicintekniska produkter, läs alltid bruksanvisningen noggrant innan användning.
Fått prickar eller små blåsor efter en dag i solen? Soleksem kan verkligen sätta käppar i hjulet på sommaren… Men varför får man soleksem, hur får man bort det och går det att förebygga? Här får du tips och råd om allt från orsak till behandling av soleksem!
Vad är soleksem?
Få saker slår solens första strålar på våren, eller hur? Men även solen har som bekant sina fläckar. Förutom att du kan bränna dig är det inte ovanligt med soleksem (eller solallergi som det också kallas). Soleksem kan poppa upp på ansiktet, armarna, händerna eller andra delar av kroppen. Det sker ofta några timmar eller några dagar efter att du varit i solen.
Symtom på soleksem:
- Soleksem kan ge små röda prickar, knottror och blåsor.
- Ibland kan eksemet fjälla.
- Soleksemet kan klia ordentligt (men behöver inte göra det).
- Huden kan bli rödflammig, speciellt om du har ljus hud.
Har du koll på… Att vita prickar förmodligen inte är soleksem, utan kan vara tecken på ett annat hudbesvär. Rådgör med läkare om de inte försvinner.
Soleksem eller värmeutslag?
Det kan vara svårt att bena ut om du fått soleksem eller värmeutslag då symtomen liknar varandra. Värmeutslag beror på att svettkörtlarna blockeras och är vanligt i hudveck som ljumsken eller armvecket, eller på de ställen där kläderna stramar åt. Men värmeutslagen minskar ofta när huden kyls ner.
Varför får man soleksem?
Anledningen till att man får soleksem klurar forskarna fortfarande på… Det tros vara solens UVA-strålar som retar huden. Eksemen dyker ofta upp på vårkanten eller försommaren när huden inte sett solen på länge. Det är främst unga kvinnor och personer med ljus och känslig hud som drabbas. Men soleksem kan även uppstå på äldre dar eller hos barn.
Kom ihåg! Använder du någon medicin? Läkemedel kan göra dig extra solkänslig och öka risken för solrelaterade hudbesvär. Läs mer om sol och läkemedel här.
Är soleksem farligt?
Att få soleksem är inte farligt i sig, men kan vara ett tecken på att du slarvat med solskydd eller att du varit för mycket i solen, vilket kan vara farligt för huden. Se ditt soleksem som en påminnelse om att sola försiktigt!
Förebygga soleksem – går det?
Solallergi kan sätta käppar i hjulet på semestern och klia så in i… Gör dig själv en tjänst och förebygg soleksemet istället! Såhär kan du tänka:
- Anpassa tiden i solen efter din hudtyp och var du är.
- Vänj huden vid sol långsamt.
- Undvik att vara i solen när den är som starkast mellan kl 11–15.
- Skydda dig med tunna, täckande kläder (gärna av bomull).
- Använd solkräm med skydd mot UVA och UVB och med hög solskyddsfaktor. Ett tips är att välja en speciell solkräm mot soleksem.
Solkräm mot soleksem
EVY
Solskyddsmousse SPF 50 100 ml
Behandling av soleksem
Kliar det? Ibland är soleksemet redan ett faktum! Som tur är finns det behandling för klådan och knep som lindrar soleksem.
Så får du bort soleksem
- Undvik att sola i några dagar så att huden får ro att läka.
- Stryk på kräm eller salva mot eksem. Kortisonkräm eller kortisonsalva brukar lindra.
- Smörj med kylbalsam, fuktgivande kräm eller ta en sval dusch om det känns skönt.
- Håll ut! Soleksem försvinner vanligtvis inom några dagar.
Krämer vid eksem och klåda
ACO
Minicare Cream Oparfymerad 100g
Hudosil
Kylbalsam Oparfymerad 100 ml
Eucerin
AtoControl Anti-Itch Spray 50 ml