isApp=false
Sjukdomar & besvär

Svamp på huden – så lindrar och behandlar du hudsvamp

NikiFarmaceut
Publicerad:2023-09-08
Uppdaterad:2023-09-08

Granskad av Niki Miglis, farmaceut, läs mer om våra farmaceuter här. Den här artikeln berör CE-märka medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning. Artikeln berör även receptfria läkemedel, läs bipacksedel noga före användning och ge aldrig barn under 6 månader någon form av läkemedel innan du konsulterat vården.

Hur ser svamp på huden ut egentligen? Och hur blir man av hudsvamp när den väl gjort entré? Det beror på vilken typ av hudutslag och hudsvamp du åkt på! Här får du koll på allt från symtom till behandling av svamp på huden.

Vad är svamp på huden? 

Misstänker du svamp på huden? Det är inte ovanligt, men kan kännas jobbigt att dras med ändå. En svampinfektion kan ge olika typer av hudbesvär och hudutslag beroende på var på kroppen den finns och vad den beror på.

Varför får man svamp på huden?

Jästsvamp eller trådsvamp är ofta boven i dramat när du får en svampinfektion i huden. 

Jästsvamp finns naturligt i kroppen men kan ibland börja föröka sig snabbt och orsaka hudutslag. Det kan till exempel bero på att du tagit antibiotika eller har nedsatt immunförsvar.

Trådsvamp finns däremot inte på huden normalt sett. Men den kan få fäste när du går på fuktiga golv (vid en pool eller i en dusch till exempel) eller när du varit i närheten av husdjur

Har du koll på… Äldre, gravida och småttingar under 1 år får svamp oftare än andra.

Hur ser svamp på huden ut?

Det är vanligt att få svamp i hudveck och där hud möter hud, som i ljumskarna, under brösten eller mellan skinkorna. Små barn kan också få svamp på huden kring rumpan där det blir fuktigt och varmt av blöjan. Men exakt vilka symtom man får beror på vilken typ av svampinfektion man har. 

Ibland kan det dessutom vara svårt att skilja svamp på huden från andra hudutslag som eksem, psoriasis eller bara torr hud. Det är med andra ord lite lurigt! Du kan ta ett självtest för hud- och fotsvamp om du är osäker på om dina hudutslag beror på svamp eller något annat.

Dynamic Code Test För Hud & Fotsvamp 1 st
-20%

Dynamic Code

Test För Hud & Fotsvamp 1 st

Finns i lager
279 kr 
Ord.pris 349 kr Lägsta pris 296 kr (-6%)

Vanliga symtom på hudsvamp 

  • Klåda i huden.
  • Röda utslag.
  • Hud som fjällar.
  • Sårig hud. 

Olika typer av svamp på huden

  • Mjälleksem – Är vanligt i hårbotten, på bröstkorgen och delar av ansiktet till exempel. Det kan ge röd och fjällande hud.
  • Pityriasis versikolor – Är vanligt på bröst och rygg. Kan ge utslag i form av mörka eller ljusa fläckar på huden. 
  • Fotsvamp – Kan ge flagnande hud mellan tårna. Det kan både klia och svida, och ibland ge sprickor i huden. 
  • Ljumsksvamp – Utslagen syns i ljumsken men kan vandra ner på låret också. Det kommer ofta ihop med fotsvamp
  • Ringorm – Ger små kliande utslag, som brukar vara runda eller ovala. På ljus hud är utslagen ofta röda. Ringorm är vanligast på huden och i hårbotten. 
  • Hårbottensvamp – Liknar mjälleksem men orsakas av trådsvamp istället för jästsvamp. Det kan ge kala fläckar på huvudet.

Hur blir man av med svamp på huden?

Steg 1 om du har svamp på huden är att hålla huden ren och torr, och att försöka använda så luftiga kläder och skor du kan. Svamp trivs nämligen i varma och fuktiga miljöer (som varma och täckande skor). Ett tips är att byta strumpor ofta – och tvätta strumpor och handdukar som varit i kontakt med svampen i 60 grader. 

Det finns även receptfria svampmedel. Läkemedlen finns bland annat som kräm, gel och lösning, och vilken sort du kan använda beror på besvären. En del receptfria läkemedel mot fotsvamp kan till exempel användas på andra svampinfektioner också, men kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln noga innan användning. Prata gärna med någon av våra kunniga farmaceuter för att få råd. 

Vad händer om man inte behandlar hudsvamp?

Att ha en ytlig svamp i huden är inte farligt, men det kan ge dig jobbig sveda och klåda – och att klia hjälper såklart inte… Vilken behandling du behöver beror på vilken typ av hudsvamp du har och hur svåra dina besvär är. Därför är det bra att ha koll på när det är dags att söka vård för dina hudutslag. 

När är det dags att söka vård?

Kontakta din vårdcentral om du har behandlat hudutslagen med receptfria läkemedel i några veckor men inte sett någon förbättring. Kontakta också vården om du misstänker att du har någon av de här typerna av hudsvamp:

  • Ringorm. 
  • Hårbottensvamp.
  • Svamp i hudveck.
  • Svamp på fotsulan.