isApp=false
Familj

Min bebis vill inte sova – vad gör jag?

IsabelleDigital redaktör
Publicerad:2021-09-08
Uppdaterad:2025-04-10

Bebis som inte vill sova? Håll ut! Första året med din bebis är en tid av joller och gos. Men det handlar också om en del sömnlösa nätter… Till slut kommer både du och den lilla sova gott igen, vi lovar! Här är vanliga orsaker till att din bebis inte sover (eller vaknar ofta på natten) – och tips på hur du får din bebis att somna.

Innehåll

Min bebis vill inte sova – varför?
Tips för bebis 0-3 månader som inte vill sova
Tips för bebis 4-12 månader som inte vill sova
Vanliga frågor om bebisar som inte vill sova 

Min bebis vill plötsligt inte sova – varför? 

Oavsett om du har en 1 månads bebis som inte vill sova, en 2 månaders som inte sover på dagen eller en 5 månaders bebis som vaknar ofta på natten – så kommer ni få sova igen. Orsakerna till att din bebis inte vill sova i en eller flera nätter kan vara många, men här är några vanliga anledningar.

1. Tänder

Aj, aj. En ny tand är på g, det kan ju göra så ont och göra det svårt för din bebis att sova.

2. Infektioner eller andra besvär

En tillfällig infektion som förkylning hos ditt barn med snorig bebisnäsa kan göra det svårt att sova. Även kliande hudbesvär kan störa sömnen.

3. Magknip

När en bebis har magknip som spökar är det svårt att sova.

4. Full blöja

Din bebis kissar eller bajsar under natten.

5. Många intryck

Din bebis har varit med om något som gjort ett starkt intryck, som att möta många nya ansikten eller att vistas i nya miljöer.

6. Utvecklingsfas

Din bebis har precis tagit ett steg framåt i sin utveckling.

7. Separationsångest

Hur svårt är det inte att sova när man saknar någon? Att somna med separationsångest kan vara jobbigt!

8. Nattskräck eller kvällsoro

Ditt barn har nattskräck, drömmer mardrömmar eller känner sig orolig på kvällen. Kvällsoro brukar göra debut när ditt spädbarn är 3-12 veckor, och hålla i sig till max 4 månaders ålder enligt Knodd.

Tips för bebis 0-3 månader som inte vill sova

Ett litet spädbarn som inte vill sova kan bli riktigt ledset – och som förälder är det svårt att veta hur man kan hjälpa sitt lilla spädbarn att komma till ro. Här är fem tips att testa om du har ett spädbarn på 0-3 månader som inte vill sova.

1. Hud mot hud

En nyfödd bebis vill vara nära dig och gärna hud-mot-hud. Att få känna din värme och höra dina hjärtslag kan räcka för att locka fram sömnen. 

2. Rytmiska rörelser

Bebisar tycker om rytmiska rörelser – det påminner om det mysiga livet i magen. Prova därför att studsa på en pilatesboll med bebisen i din famn, rulla barnvagnen över ett litet gupp eller vagga din bebis i bärsjal eller bärsele.

3. Trångt och mysigt

Ju mindre plats desto bättre, precis som i magen. Gör det därför trångt och mysigt för din bebis, med ett babynest, en sovorm eller hoprullad babyfilt i sängen till exempel. Men med det sagt så ska sovplatsen framför allt vara säker! Undvik lösa tyger i sängen, som riskerar hamna över ansiktet på en liten.

4. Dämpa belysningen under blöjbytet

Om blöjan behöver bytas, gör det i dämpad belysning. Ingen gillar att få en stark lampa i ansiktet mitt i natten… Ett tips är att investera i en nattlampa med varmt ljus ovanför skötbordet. Varmt ljus signalerar nämligen att det är dags för sömn, medan kallt ljus får hjärnan att bli redo för dagen.

5. Testa napp! 

Om du inte redan testat napp – gör det. Faktum är att sugandet fungerar som tröst för spädbarn. Nappen gör förhoppningsvis att din bebis kommer lättare till ro och kanske till och med kan somna själv i sängen. En fördel är också att napp minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, enligt 1177.

Tips för bebis 4-12 månader som inte vill sova

Från att din bebis är ungefär 4 månader brukar sömnmönstret förändras. En del brukar prata om sömnregression. Det handlar egentligen om att din bebis blivit mer medveten och att sömnen påverkas när ditt barn utvecklas. Här är tips att testa om du har en bebis på 4-12 månader som inte vill sova.

1. Sömnrutiner hjälper bebisar som inte vill sova

Från 4 månader börjar din bebis bli redo för rutiner. Det kanske låter trist, men tydliga läggningsrutiner hjälper ditt barn att somna lättare när det väl är dags. Sjung samma sång, läs samma barnbok, säg godnatt till samma gosedjur vid varje läggning… Det är också bra att dämpa belysningen hemma och se till att dagens sista lekar är lågintensiva när ni närmar er nattningen. Det gör att din bebis lättare kommer ner i varv och vill sova.

2. Hitta rätt nattningstid för din bebis

När det kommer till bebisar brukar man säga att “sömn föder sömn”. Enligt Vårdguiden kan bra sovstunder på dagen faktiskt hjälpa din bebis att sova gott på natten. Det är alltså inte alls säkert att ditt barn sover bättre för att du minskar dagsvilan eller håller hen vaken länge på kvällen. Risken är att snarare att din bebis blir övertrött och får ännu svårare att somna. Ett tips om din bebis inte vill sova är därför att testa lägga hen lite tidigare på kvällen. Ta det stegvis, till exempel 10 minuter tidigare läggning i ett par dagar, därefter 20 minuter tidigare och så vidare. 

3. Låt bebis somna där hen ska sova hela natten

Bebisar mellan 4-12 månader blir mer och mer medvetna. När små barn vaknar till mellan två sömncykler vill de ha det på exakt samma sätt som när de somnade. Om du till exempel har vaggat din bebis till sömns och sedan lagt ner hen i sin säng är allt annorlunda för din bebis så snart hen vaknar upp igen. Då kommer du förmodligen behöva upprepa samma sak. Det vill säga vagga din bebis för att få hen att somna om. Om din bebis däremot vaknar och ser att allt är precis som när hen somnade – då är chansen större att din bebis fortsätter sova. 

4. Sömnträna och lär bebis att somna själv

När bebisen är runt 4 månader börjar sömnen mogna, och runt 5 månader kan vara en bra tid att försiktigt introducera sömnträning och lära din bebis att somna själv. Det handlar inte om att lämna barnet gråtande, utan om att stegvis hjälpa det att känna sig trygg i att somna själv. Enkla rutiner, en trygg sovmiljö och att låta barnet somna i sin egen säng (men med din närvaro i början) kan göra stor skillnad. Målet är inte perfekta nätter, utan en trygg liten sömntuta som får chans att hitta sin egen rytm – med ditt stöd. Samtidigt är alla barn olika, och sömnträning är inte för alla. 

5. Acceptera att nattningen tar lång tid ibland

Verkar ditt barn känna av att du är stressad, trots att du lugnt och stilla sjunger vaggvisor? Om ni är två som delar på nattningen, låt den minst stressade för dagen ta kvällens nattning. Om nattningen drar ut på tiden är det då lättare att behålla lugnet och inte tänka på allt som måste göras innan dagen tar slut. Låta nattningen ta den tid den tar helt enkelt!

6. Testa dreamfeeding

Vaknar din bebis precis när du gått och lagt dig och låtit ögonlocken bli tunga? Håll din bebis mätt genom tekniken “dream feed”. Natta din bebis som vanligt, men passa på att mata din bebis sen när du själv går och lägger dig en stund senare. En mätt liten mage gör nämligen under för sömnen.

7. Lär din bebis hitta nappen själv

Har du en bebis som sover med napp men vaknar så fort den ramlar ut? Lär din bebis att själv stoppa in nappen i munnen. Det gör du genom att lägga nappen i bebisens hand istället för munnen om den trillar ut. Självlysande nappar hjälper också din bebis att själv hitta nappen i mörkret.

Vanliga frågor när bebis inte vill sova

Varför sover min 2 månaders bebis inte på dagen?

Vid 2 månader är bebisens sömn fortfarande ganska oregelbunden. Ibland är det bara lite för mycket som händer runt omkring – dagsljus, ljud, eller bara en ny doft – som gör det svårt att slappna av. En lugn och mörk miljö kan hjälpa kroppen att förstå att det är dags att vila. Ett annat tips är att söva bebis i bärsjal eller bärsele.

Varför sover min 5 månaders bebis oroligt?

Vid 5 månader händer det mycket i både kropp och knopp! Bebisen kanske är mitt uppe i en utvecklingsfas – som att lära sig rulla eller förstå mer av sin omvärld – och det kan störa sömnen och få din bebis att sova oroligt. Dessutom börjar vissa bebisar få tänder vid den här åldern, vilket också kan göra natten lite knölig.

Varför sover min bebis inte på natten?

Det är först efter 2 till 4 månader som en bebis börjar förstå att hen ska sova mer på natten. Med det sagt, finns det många anledningar till varför en bebis har svårt att komma till ro på natten. Hunger, separationsångest, en full blöja eller bara ett behov av närhet kan göra att sömnen störs. Bebisar har dessutom kortare sömncykler än vuxna, vilket betyder fler naturliga uppvak. Det är inte alltid något “fel” – ibland behöver de bara lite extra trygghet för att komma till ro igen.

Varför vill min bebis inte somna?

Som supertrött förälder, som skulle kunna somna på en millisekund, kan det vara svårt att förstå en bebis som inte vill somna… Men din bebis kanske är supertrött och faktiskt vill sova, men kommer helt enkelt inte till ro. Det kan vara magknip, hunger eller närhetsbehov. Testa att byta blöja, mata, skumpa, rapa eller byta miljö. Till slut kommer en trött bebis att somna, även om det inte känns så i stunden. Har du en bebis över 4 månader kan du testa att skapa goda sömnrutiner eller justera nattningstiden för att få din bebis att vilja sova på kvällen.

Varför sover bebis mycket helt plötsligt?

En bebis på 0-12 månader sover ungefär 15-18 timmar per dygn. Det är alltså inte konstigt att din bebis sover större delen av dygnet. Men om du har ett nyfött spädbarn som du upplever är slött ska du kontakta vården.