- Hem
- Magazine
- Mat, recept & näring
- Recept på matchalatte – så gör du steg för steg!
Recept på matchalatte – så gör du steg för steg!
Matchalatte, en populär dryck där japanskt grönt te blandas med varm skummad havremjölk. Sugen på att testa? Här får du ett riktigt gott recept på matchalatte – och hur du gör steg för steg!
Vad är matchalatte?
Matcha är ett finmalet japanskt te som är känt för sin fylliga intensiva smak och gröna färg. I detta recept blandas matchapulver med varm skummad havremjölk och lite honung till en god matchalatte – en krämig, lite söt och varm dryck med en rund smak av grönt matchate. Mums!
Hur smakar matcha?
Smaken av matcha brukar förklaras som lite spenatlik och gräsig, en grön smak helt enkelt. Men med toner av sötma och umami.
Tips! Matchapulver är populärt att använda i både dryck och i bakverk. Är du sugen på en kall dryck med matcha? Då ska du spana in detta strawberry matcha recept!
Recept på matchalatte
Nu till receptet – här är allt du behöver för att lyckas med din matchalatte.
Du behöver
En liten finmaskig sil (en tesil går också bra att använda)
En matchavisp
En liten vid skål (att vispa i)
Ingredienser
1 tsk matchapulver
1 dl vatten
2 dl havremjölk (Oatly iKaffe eller Barista)
1 tsk honung (kan uteslutas om du vill ha en osötad dryck, eller bytas ut mot annan sötning som exempelvis agave)
Så gör du matchalatte steg för steg
Sila 1 tsk matchapulver genom en finmaskig sil och ner i en vid liten skål. Genom att sila matchapulvret finfördelas det, och du får bort eventuella klumpar. Att sila matchapulvret är ett av tricken för att få till en krämig matchalatte (så hoppa inte över detta steg!).
Värm upp vatten och havremjölk i separata kastruller. Har du en vattenkokare kan du värma upp vattnet i den. Vattnet eller havremjölken ska inte koka.
Börja med att hälla i ca 4 tsk av det varma vattnet i skålen med matchapulvret. Använd din matchavisp för att vispa ihop till en helt len och slät matchapasta, det ska inte finnas några klumpar kvar (viktigt!). Därefter tillsätter du resterande delen av vattnet. Sedan vispar du i formen av ett W eller M, tills att det börjar skumma lätt på ytan. Häll därefter över ditt matchate i den kopp du vill dricka din matchalatte ur.
Häll honungen i kastrullen med den varma havremjölken. Använd matchavispen och vispa i formen av ett W eller M så att det bildas ett fluffigt skum (detta är också ett av de avgörande tricken för att få till en riktigt krämig matchalatte).
Häll över den varma havremjölken i koppen med matchatet, och voilá! Du har nu en perfekt och riktigt krämig matchalatte att avnjuta.
Till inköpslistan
Rawpowder
Matcha Supreme 100 g EKO
Oatly
iKaffe 1 liter
Renée Voltaire
Matchavisp - Äkta Bambu
The Organic Labs
Organic Matcha 70g
Renée Voltaire
Honung Len & Söt 400 g
Oatly
iKAFFE 500ml