isApp=false
Sjukdomar & besvär

Inte fått din mens? Här är 6 orsaker (som inte är graviditet)

Isabelle BurlinDigital redaktör
Publicerad:2021-03-10
Uppdaterad:2024-10-18

Den här artikeln är faktagranskad av farmaceut Shanna Jalal, läs mer om våra experter här. Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 

Du har inte fått din mens, och du är säker på att du inte är gravid (om inte, vet du var du köper graviditetstest). Men vad kan orsaka att mensen är sen? Och kan man ha PMS utan mens? Här reder vi ut vanliga funderingar kopplat till oregelbunden mens.

Vad betyder oregelbunden mens?

Det är egentligen ganska enkelt. Har du regelbunden mens betyder det att din mens kommer regelbundet ungefär var fjärde vecka varje månad. Oregelbunden mens däremot, betyder att mensen inte kommer regelbundet.

Hur sen kan mensen vara?

Mensen betraktas generellt som sen om det har gått mer än 5 dagar sedan den borde ha kommit. Mensen kan vara sen av olika anledningar, och det behöver inte alltid betyda att något är fel. För en del är mensen alltid mer eller mindre oregelbunden. Men om du är osäker på varför mensen är sen och om något känns fel, ska du såklart kontakta vården för att kolla upp det.

6 möjliga orsaker till att mensen är sen

  • Stress
  • Viktnedgång
  • Hård fysisk träning
  • Miljöombyte
  • Klimakteriet
  • Preventivmedel med hormoner (exempelvis p-piller)

Tips! Vill du få bättre koll på din menscykel? Det finns massor av smarta appar som gör att du enkelt kan anteckna och hålla koll på din cykel. På så vis får du stenkoll på om din mens kommer regelbundet, är sen eller uteblir helt.

Jag har PMS, men inte fått min mens. Vad beror det på? 

För låga mängder av könshormonerna progesteron och östrogen kan rubba din ägglossning och mens. Det kan självklart finnas många olika förklaringar till varför nivåerna är låga. En anledning kan vara att du äter en fettsnål och möjligen lågkolhydrat och/eller kalorifattig diet.

Med andra ord, när du inte får i dig tillräckligt med fett (eller förbränner för mycket) kan du få en för låg fettprocent. Det i sin tur kan påverka menscykeln och rubba din ägglossning och mens, men också påverka ditt humör. Kroppen behöver alla näringsämnen för att fungera. Fett behövs bland annat för att kroppen ska kunna producera hormoner.

3 tips för att hjälpa mensen på traven

1.Se över kosten

Ät en varierad och näringsrik kost, så att du får i dig alla näringsämnen. Kroppen behöver både vitaminer och mineraler, fett, protein och kolhydrater för att fungera som den ska. Det finns även vitaminer och kosttillskott som komplement, men tänk på att de inte ska ersätta en varierad kost.

2.Fundera på att träna snällare

Om du tränar väldigt hårt bör du försöka minska på den tuffa träningen eller äta mer i relation till det du förbränner.

3.Stressa ned

Om stress är boven i dramat så är det läge att varva ned. Identifiera vad som får dig att känna dig stressad, så blir det enklare att hitta lösningar till att minska stress. Kanske kan mindfulnessövningar och yoga ge dig lugn och minska stressen? Eller skogspromenad omgiven av naturen? Gör sånt som du mår bra av, helt enkelt.

När ska jag söka vård för oregelbunden mens?

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av nedan stämmer in:

  • Du har haft oregelbunden mens under flera månaders tid och du besväras av det.

  • Din mens har uteblivit i mer än sex månader, och du vet att du inte är gravid eller har kommit in i klimakteriet.

  • Du har fått en blödning som liknar mens även fast du kommit i klimakteriet och inte har haft mens på minst ett år.

  • Du har en oregelbunden mens och har försökt bli gravid i flera månader. Detta är särskilt viktigt om du är över 35 år.