B-vitaminer
Har du koll på att vitamin B spelar en stor roll för många av kroppens funktioner och processer? Här hittar du olika typer av B-vitamintillskott!
Letar du efter något speciellt?

Närokällan
Liposomal B12 5000 mcg 250 ml

NOW
B2 Vitamin 100mg 100 kapslar

Solgar
Vitamin B2 100 mg

Terranova
B12 500 ug Complex 50 kapslar

Puori
Pure Energy B-Complex 60 kapslar

Bethover
Mind 100 tuggtabletter

Bethover
Strong 100 kapslar

upgrit
B-Komplex 60 kapslar

Alpha Plus
B3-vitamin 90 kapslar

Pharbio
B12 Folsyra 90 tuggtabletter

THORNE
5-MTHF 5mg 60 kapslar

A+
B12 & Folate 120 sugtabletter

Better You
Premium Vitamin B12 90 kapslar

Terranova
Dong Quai & Soya Sprout Complex 50 kapslar

THORNE
Riboflavin 5’ Phosphate 60 kapslar

Better You
Premium Vitamin B5 60 kapslar

FilVel
Harmony 60 kapslar

Biosan
Robuvit 60 tabletter
B-vitaminer
Vad är B-vitamin? Vitamin B består av åtta vattenlösliga vitaminer – Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotensyra (B5), Pyridoxin (B6), Biotin (B7), Folsyra (B9) och Kobalamin (B12).
Vad är B-vitamin bra för?
B-vitaminerna behövs för en rad olika funktioner och processer i kroppen. Bland annat behövs de för att dina muskler och ditt nervsystem ska fungera normalt. De har även betydelse för en optimal ämnesomsättning och energiproduktion, och bidrar även till att minska trötthet och utmattning.
I vilken mat finns B-vitamin?
- Tiamin (vitamin B1) finns i livsmedel som müsli, inälvsmat, fläskkött, vetegroddar, solrosfrön och bröd.
- Riboflavin (vitamin B2) finns i kött, fågel, inälvsmat, ägg och mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter.
- Niacin (vitamin B3) finns i kyckling, fisk, kött samt jordnötter, spannmål och hårt bröd.
- Pantotensyra (vitamin B5) finns i baljväxter, fullkornsprodukter och kött.
- Pyridoxin (vitamin B6) finns i livsmedel som potatis, spannmål, bär, matbröd, kött, fågel, ägg och mjölkprodukter.
- Biotin (vitamin B7) finns i nästan all mat, dock är havregryn, vetegryn, äggula och lever speciellt innehållsrika på just biotin.
- Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin (B9). Skillnaden är att folsyra är ett konstgjort framställt folat som används i kosttillskott och vid berikning, medan folat finns naturligt i mat. Exempel på livsmedel som innehåller folat är bladgrönsaker, bönor, linser, frukt, kikärtor, yoghurt och filmjölk.
- Kobalamin (vitamin B12) finns främst i animaliska livsmedel som kött, skaldjur, fisk, lever, mjölk, ost och ägg.
Här hittar du kosttillskott med olika typer av B-vitamin.