- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Ont i örat? Så lindrar du öronvärk och klåda i öronen
Ont i örat? Så lindrar du öronvärk och klåda i öronen
Artikeln är ett annonssamarbete med addeira och berör CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning.
Har du fått ont i örat? Eller kliar det snarare i öronen? Både öronvärk och klåda i öronen kan vara riktigt jobbigt att dras med. Men varför får man det och går det att göra något åt det? Här får du tips och råd om hur du lindrar öronvärk och kliande öron – snabbt och smidigt.
Varför får man ont i örat eller klåda i öronen?
Alla som någon gång haft öronvärk vet hur ont det kan göra. Klåda i öronen kan vara minst lika irriterande (och du ska ju inte klia med vare sig fingret eller en bomullspinne!). Men varför börjar det klia eller göra ont i örat egentligen? Här är några vanliga anledningar.
Vanliga orsaker till ont i örat
- Vaxpropp
- Förkylning
- Öroninflammation
- Extern otit – en inflammation eller infektion i hörselgången, som ofta gör att den svullnar och gör ont. Det är särskilt vanligt om du ofta har öronproppar eller hörlurar, eller om du badar mycket (det kallas ofta simmaröra).
Vanliga orsaker till öron som kliar
- Torra hörselgångar
- Extern otit
Lindra öronvärk och klåda i öronen med örondroppar
Vad kan man göra när det kliar eller gör ont i örat? Örondroppar är ett enkelt sätt att lindra öronvärk och klåda lokalt. Välj gärna örondroppar som både är avsvällande (vilket kan minska smärtan) och har lokalbedövande effekt, som OtoDual örondroppar. De minskar även klåda i öronen och kan underlätta läkningen om du har öroninflammation. OtoDual örondroppar finns för både vuxna och barn över 6 månader, och kan köpas receptfritt.
Såhär använder du OtoDual örondroppar
Lägg dig på sidan eller luta huvudet så att örat du ska behandla är uppåtvänt. Dra öronsnibben nedåt och ut från halsen. Droppa 2 droppar av OtoDual örondroppar i örat.
Ligg kvar på sidan eller med lutat huvud så att örondropparna hinner rinna in i yttre hörselgången. Om några örondroppar har hamnat utanför örat kan du torka bort dem.
Det är bra att sätta en bomullstuss eller fetvadd i örat efteråt. Klart! Upprepa sedan upp till 3 gånger per dag.
Kan man förebygga ont i örat och klåda i öronen?
En förkylning eller öroninflammation kan vara svåra att undvika, speciellt för barn som blir utsatta för baciller och virus ofta… Men ont i örat eller klåda i örat beror ofta på andra saker också som vax eller irritation i hörselgången – såhär kan du förebygga det.
Förebygg vaxpropp
Öronvax kan byggas upp och bli till en ömmande vaxpropp. Har du problem med öronvax eller vaxpropp finns det örondroppar som bryter ner vaxet och gör att det lossnar lättare. Ett annat tips är att inte använda in-ear-hörlurar och öronproppar eftersom det kan pressa in öronvaxet i örat.
Förebygg simmaröra
Visst är det härligt med bad? Dessvärre tycker även många baciller det. Fukt i örat efter bad och dusch kan skapa bakterietillväxt, vilket kan leda till irritation i örat (det kallas ofta simmaröra). Ett tips för att undvika simmaröra att använda öronspray som både tar bort vattnet och mjukgör huden i den yttre hörselgången.
När är det dags att söka vård för ont i örat?
Sök vård om du har ett eller flera symtom:
- Ont i örat mer än ett dygn.
- Ont i örat och feber.
- Det rinner vätska från örat.
- Nedsatt hörsel.
- Lock i örat, pip eller ringningar i 3-4 veckor efter en akut öroninfektion.
Sök vård genast om du har ett eller flera symtom:
- Ont i örat samt trött, illamående och stel i nacken.
- Ont i örat, känner dig sjuk och har hög feber.
- Ont i örat eller flytning från örat i kombination med yrsel.
- Om örat börjar stå ut eller om du blir svullen och röd bakom örat.