✓ Snabba leveranser
isApp=false
Mentalt välbefinnande

Förlossningsdepression, vad innebär det? Barnmorskan berättar

Artikeln har tagits fram tillsammans med våra vänner på Numa. Artikeln är skriven av Ebba Åback, barnmorska. Läs mer om våra experter här.

Förlossningsdepression är vanligare än vad man tror. Men vad innebär egentligen en förlossningsdepression? Hur vet man om man drabbats? Och var kan man vända sig för att få hjälp och stöd? Ebba Åback, barnmorska berättar.

Numa – information och stöd till dig som fött barn.

Numa är appen som tar hand om mamman efter graviditet och förlossning. Numa är skapat av läkare, barnmorskor, fysioterapeuter och mammor. I Numas app hittar du artiklar, kurser och guider som fokuserar på dig som burit barnet – allt för en trygg återhämtning efter graviditet och förlossning.

Vad är en förlossningsdepression?

Förlossningsdepression kan även kallas postpartumdepression och är en typ av depression som kan drabba kvinnor efter förlossning. Förlossningsdepressionen skiljer sig från baby blues, som är en kortvarig period av emotionell instabilitet och gråtmildhet som många kvinnor upplever en kort tid efter förlossningen.

Vid en förlossningsdepression varar nedstämdheten i mer än två veckor och du känner dig nedstämd större delen av tiden, kombinerat med känslor av hopplöshet, sorg, ångest. Här är symptom och tecken på förlossningsdepression:

Symptom på förlossningsdepression

  • Du har svårt att känna glädje och sådant som du tidigare tyckt om att göra är inte längre lika roligt.
  • Du har problem med sömnen och är mycket trött, utan energi och har svårt att koncentrera dig.
  • Du har skuldkänslor, känslor av hopplöshet, och känner dig värdelös.
  • Humöret växlar. 
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Stark oro och ångest, panikkänslor. 
  • Du känner dig irritabel eller lättretad.
  • Du går upp eller ner i vikt, har svårt att äta eller småäter hela tiden.
  • Du orkar kanske inte sköta din hygien och kan även ha svårt att orka ta hand om barnet.
  • Det är jobbigt att träffa vänner och närstående.
  • Du har tankar om att skada dig själv eller barnet.

Hur vanligt är förlossningsdepression?

Upp till 10-15% drabbas av förlossningsdepression. Det är med andra ord ganska vanligt. Det kan även drabba partnern till den som fött barn. Förlossningsdepression kan utvecklas inom de första veckorna efter förlossningen, men den kan också dyka upp senare, upp till ett år efter barnets födelse.

Varför drabbas man av förlossningsdepression?

Alla har risk att drabbas av förlossningsdepression. Varför man drabbas beror sällan på en enskild orsak. Men man vet att den stora hormonella förändringen som sker efter att ha fött barn spelar en stor roll. 

Andra faktorer som kan påverka är:

  • Sömnbrist och stress.
  • Brist på stöd från vänner och familj tiden efter förlossningen.
  • Om någon i ens släkt och familj haft förlossningsdepression finns det också större risk att drabbas själv. Om du har psykisk ohälsa sedan tidigare, eller varit deprimerad vid andra tillfällen i livet, löper du också ökad risk att drabbas av förlossningsdepression. 

Hur länge kan man ha förlossningsdepression?

Det är väldigt olika från person till person hur länge en förlossningsdepression varar. Men ju snabbare man får hjälp och behandling, desto snabbare går det att bli frisk.

Det är vanligt att en förlossningsdepression varar i några månader, men också längre. Med rätt stöd och behandling kan många känna en förbättring efter några månader. För många kan det också ta längre tid, ett år eller mer, tills dess att man återhämtat sig helt.

Kan man få förlossningsdepression innan förlossningen?

En del drabbas av depression även under graviditeten, innan förlossningen. Det kan även då vara delvis orsakat av alla hormoner som är i omlopp och inte minst av de stora livsomställningar som ett barn innebär. Däremot kallas det då inte förlossningsdepression, utan med benämningen förlossningsdepression menar man den depression som kan följa efter att barnet är fött. Om du upplever dig deprimerad under din graviditet bör du söka hjälp. Prata med din barnmorska på mödravården eller vårdcentralen, det finns hjälp att få <3

Kan man bli frisk från förlossningsdepression?

De flesta blir friska och kommer ur sin depression efter förlossningen. Behandlingen för förlossningsdepression är ofta terapi (exempelvis KBT) och ibland även antidepressiva läkemedel.

Var kan man vända sig för att få hjälp och stöd?

Om du misstänker att du eller någon i din närhet har drabbats av förlossningsdepression är det viktigt att söka hjälp. Du kan börja med att vända dig till BVC så hjälper de dig med rätt stöd och vård. Du kan även vända dig till barnmorskan som du gick till under graviditeten eller vårdcentralen. Ta hand om dig <3

Ladda ner Numas app och läs mer om tiden efter graviditet och förlossning!