Vad är AHA-, BHA- och PHA-syra? Hudterapeuten guidar
Artikeln är skriven av en av våra hudterapeuter, läs mer om våra hudterapeuter här.
AHA-, BHA-, och PHA-syra – vad är det nu igen? Och vad gör syror med huden egentligen? Här benar vår hudterapeut Alexandra ut skillnaderna mellan AHA, BHA och PHA-syra och guidar dig till vilken syra just du ska använda!
Vad är AHA, BHA och PHA-syra i hudvård?
Kort och gott kan man säga att det som är gemensamt för AHA-, BHA- och PHA-syror är att de exfolierar, alltså peelar bort döda hudceller som bildas på det yttersta hudlagret. Ny hud får chans att bildas och huden får mer lyster. Men syror kan även hjälpa huden att binda mer fukt. Syror finns i flera olika varianter. AHA, BHA och PHA är dem vi brukar tala om inom hudvård.
Varför ska man använda syror?
Förutom att AHA-, BHA- och PHA-syror exfolierar huden så hjälper de till att kicka igång cellförnyelsen samtidigt som de jobbar på hudens fasthet, ger mer lyster och en jämnare hudstruktur! Vi hudterapeuter brukar benämna syror som kemisk peeling. Vilket, till skillnad från mekanisk peeling (kornpeeling), kan vara skonsammare på huden då vi slipper skapa onödig friktion.
En känslig hud kan gynnas av att skippa mekanisk peeling och istället prova en mildare syra som exfoliering.
– Alexandra, hudterapeut
Kan man använda AHA- BHA eller PHA-syra syra varje dag?
Ja, det kan man! Men det är bra att veta att när man använder syror kan huden bli mer solkänslig. Det är kanske inte så konstigt eftersom syrorna exfolierar det skyddande yttersta hudlagret, vilket gör att huden blir exponerad och utsatt (dock fortsätter huden att ständigt nybilda ett nytt skydd). Men på grund av detta kan man lättare bränna sig eller riskera pigmenteringar om man vistas i solen. Så var försiktig! Använd alltid solskyddsfaktor, minst spf 30 och helst högre. Skydda dig med skugga och solhatt.
Kom ihåg! Introducera alltid syror försiktigt. Gå inte på för snabbt och för starkt utan börja med att introducera syran en gång i veckan, för att sedan successivt öka användningen. Följ instruktionerna som anges på förpackningen, och använd syror med sunt förnuft.
Vilken syra ska man använda?
Beroende på vilken syra man väljer kan man förvänta sig olika resultat och oftast finns det en syra som passar just dig (ja, även dig som har känslig hud!).
AHA-syra passar torr, normal och mogen hud
AHA-syra passar dig som vill kicka igång huden och ge den lite ny energi. Med AHA-syra jobbar du på lyster, mer fukt, fina linjer, rynkor, ärr, pigmenteringar, men också akne. AHA-syra passar helt enkelt de flesta men framförallt dig som har torr, normal, mogen eller livlös hud.
Ett kännetecken för AHA-syror är att de kan sticka svagt och pirra på huden, vilket är normalt i början. De två AHA-syror som man oftast hör talas om är glykolsyra och mjölksyra.
Har du koll på… Att AHA, som står för Alpha Hydroxy Acid, antingen härstammar direkt från naturen, exempelvis från frukter eller sockerrör, eller kan skapas på syntetiskt väg.
Hudvård med AHA-syra
Dermaceutic
Turn Over 40 ml
BHA-syra passar blandad, fet och aknebenägen hud
BHA-syra passar perfekt för dig som har blandad eller fet hudtyp, som upplever att huden lätt blir oljig eller tilltäppt, eller dig som lider av problemhud och akne. BHA-syra (som du kan du känna igen som salicylsyra på hudvårdsflaskan) rengör porerna på djupet genom att lösa upp gammalt smuts och talg.
BHA-syra kan också verka antiinflammatoriskt och är därför utmärkt för dig som exempelvis har en oljigare hud, pormaskar, knottror eller akne.
Har du koll på… Att BHA är en fettlöslig syra som även kallas Beta Hydroxy Acid. Den härstammar från pilbarksträd.
Hudvård med BHA-syra
CeraVe
SA Smoothing Cleanser 236 ml
PHA-syra passar känslig hud
Slutligen har vi PHA, som vi hudterapeuter brukar kalla lillasyskonet till AHA. Det är en mildare variant av syra, med större molekyler som gör att syran framförallt jobbar lätt peelande och mer fuktgivande. PHA-syra passar alla hudtyper men framförallt lite känsligare hudtillstånd. Syran är framförallt fuktbindande. I ingredienslistan kan PHA kännas igen som glukonolakton eller laktobionsyra.
Har du koll på… Att PHA står för Poly Hydroxy Acid. Den kan utvinnas ur socker eller skapas syntetiskt.
Hudvård med PHA-syra
Skinome
Rich Emulsion 50 ml