isApp=false
Träning & motion

Vad är normal syresättning? Så mäter du syrenivån i blodet hemma

ShannaFarmaceut
Publicerad:2021-03-30
Uppdaterad:2025-05-15

Artikeln berör CE-märkta medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning.

Syresättning är ett ord som dyker upp när vi pratar om allt från andning och hjärthälsa till höghöjdsträning. Men vad betyder det egentligen? Hur vet man om man har en normal syresättning? Här reder vi ut allt du behöver veta om syresättning i blodet, hur du mäter syremättnad hemma med en pulsoximeter – och när det är dags att söka vård för låga syrenivåer i blodet.

Vad är syresättning?

Syresättning handlar om hur väl dina lungor förser blodet med syre. Man brukar mäta syrenivån i blodet i form av syremättnad eller saturation, vilket är ett mått på hur mycket syre som finns bundet till hemoglobinet i dina röda blodkroppar. Det är nämligen så kroppen transporterar syre från lungorna, ut till alla celler och vävnader i kroppen. 

En normal syremättnad är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska, medan en låg syremättnad kan vara ett tecken på sjukdom eller andra hälsobesvär. Syresättning mäts enklast med en pulsoximeter.

Har du koll på att… Syremättnaden i blodet anges i procent. Om syremättnaden är 97 % betyder det att 97 % av hemoglobinets syrebindningsplatser är fyllda med syre.

Varför är det bra att mäta sin syresättning? 

Genom att mäta din syremättnad regelbundet tar du reda på nivån av syre i ditt blod. Det kan till exempel vara viktigt om du har sjukdomar eller besvär som KOL, sömnapné, astma eller lunginflammation. 

Men du kan också mäta din syresättning bara för att hålla koll på din allmänna hälsa och vara uppmärksam på stora förändringar i syrenivå. För låg syremättnad kan vara ett tecken på att något inte står rätt till – och då kan det vara läge att söka vård.

Idrottare har koll på sin syremättnad

Många idrottare har koll på sin syresättning och utsätter ibland kroppen för syrebrist, till exempel genom intervallträning eller höghöjdsträning. Anledningen är att en viss sorts proteiner aktiveras i kroppen vid syrebrist  – vilket har positiv effekt på uthålligheten.

Alla nyfödda barn får syrenivån kontrollerad

På alla nyfödda barn undersöks syremättnaden under de första dagarna i livet, det kallas också för pox-screening eller pox-mätning. Det görs för att upptäcka medfödda hjärtfel så tidigt som möjligt efter förlossningen. I vården av för tidigt födda barn används också metoden, det är för att hålla koll på andningen och blodcirkulationen hos spädbarn som hade bråttom till världen.

Farmaceuten Shanna iklädd vit rock.

"Det enklaste sättet att mäta syremättnaden i blodet är med en pulsoximeter, även kallad syresättningsmätare eller saturationsmätare."

Shanna, legitimerad farmaceut

Hur mäter man syresättningen?

Det enklaste sättet att mäta syremättnaden i blodet är med en pulsoximeter, även kallad syresättningsmätare eller saturationsmätare. Enligt WHO är det ett pålitligt sätt att mäta syremättnaden. Pulsoximetern placeras oftast på fingertoppen och använder ljus för att uppskatta syrenivån i blodet. Det tar bara några minuter och gör inte ont. En pulsoximeter kan, precis som blodtrycksmätare eller termometrar, användas både hemma och inom vården.

Vårdpersonal kan också mäta syresättningen genom ett blodprov från en artär, vilket ger mer exakta värden, men är mer komplicerat att genomföra.

Så mäter du syresättning hemma med en pulsoximeter

  1. Sätt pulsoximeterns klämma på fingret.
  2. Se till att sensorn bara har kontakt med huden.
  3. När mätningen är klar visas syremättnaden i procent.

När du mäter med pulsoximeter hemma är det enligt 1177 bra att tänka på att:

  • Värma dina fingrar så att de inte är kalla.
  • Inte använda lösnaglar eller nagellack.
  • Inte mäta i starkt ljus, eftersom syrenivån uppskattas med hjälp av ljuset.
  • Vara stilla när du mäter – undvik hastiga rörelser.

Vad är normalvärden för syresättning av blodet?

En normal syremättnad är vanligtvis mellan 95 och 100 procent. Men det är vanligt att syremättnaden sjunker lite hos äldre. Här är en tabell över syremättnad hos vuxna.

 

Sök vård om din syremättnad är under 95%. En syremättnad på under 90% kan på sikt skada kroppen enligt Vårdhandboken & Vårdfokus. Om syremättnaden är under 70% kan läget vara livshotande – sök då vård akut.

Behöver man oroa sig om man har låg syresättning?

Det finns vissa sjukdomar och hälsotillstånd som gör att syrenivån i blodet sänks enligt Karolinska institutet. Det kan till exempel vara:

  • Lungsjukdomar
  • Hjärtsjukdomar 
  • Vissa infektioner (covid-19 till exempel)
  • Anafylaktisk reaktion (orsakas ofta av allergi)
  • Blodtrycksfall

Tillfälligt lägre syremättnad 

Det är normalt att syrenivån i blodet tillfälligt sjunker lite om du tränar hårt. Syresättningen kan också bli sämre om du befinner dig på hög höjd eller om du dyker, men enligt Vårdfokus brukar kroppen kunna anpassa sig till tillfälligt låg syretillgång.

Hypoxi är när kroppen lider av syrebrist

Hypoxi innebär att vävnaderna i kroppen inte får tillräckligt med syre. Det kan leda till allvarliga skador om det inte behandlas. Vanliga orsaker till hypoxi är till exempel sömnapné, där andningen upphör kortvarigt under natten, vilket kan sänka syremättnaden utan att man märker det. En annan känd orsak är svår covid-19, där lungornas förmåga att överföra syre till blodet kraftigt försämras.

Oxygenbehandling kan hjälpa vid dålig syresättning

Oxygenbehandling är en medicinsk behandling där man tillför extra syre för att hjälpa kroppen uppnå normal syresättning. Den används till exempel vid:

  • Akut andnöd
  • KOL och andra kroniska lungsjukdomar
  • Under sjukhusvistelse vid covid-19 eller lunginflammation

Syret kan ges via mask eller slang i näsan. Behandlingen sker under medicinsk övervakning, eftersom för mycket syre kan vara skadligt för vissa patientgrupper, som personer med KOL.

När ska man söka vård för dålig syresättning?

Sök vård om du upplever något av det här:

  • Du har en syremättnad under 95%.
  • Känner dig onormalt trött, yr eller får andnöd.
  • Har blåaktig hud, läppar eller naglar.
  • Har en lungsjukdom och upplever försämring. 

Pulsoximeter för hemmabruk

Vanliga frågor om syresättning

Dålig syresättning innebär att nivån av syre är för låg i blodet. Om syremättnaden i blodet ligger under 95% klassas den som låg. En syremättnad på under 90% kan vara skadlig för kroppen på sikt, och är syremättnaden under 70% kan det vara livshotande enligt Vårdhandboken.

Kroppen har en bra syresättning om syremättnaden ligger på 95-100%, det gäller både vuxna och barn.

Det enklaste sättet att mäta syresättningen är att använda en pulsoximeter, som också kallas syresättningsmätare eller saturationsmätare. Det är en sorts klämma som sätts på fingret och anger syremättnaden i procent. Man kan också mäta syresättningen med ett blodprov.

Det kan finnas många anledningar till dålig syresättning. Här är några vanliga anledningar till låg syremättnad i blodet:

  • Lungsjukdomar
  • Hjärtsjukdomar
  • Infektionssjukdomar
  • Hög höjd eller dykning
  • Ålder kan försämra syresättningen något

Källor:
Vårdhandboken
Karolinska institutet
WHO
Vårdfokus
1177 - Behandling med syrgas
1177 - Att mäta syrehalten i blodet
National Library of Medicine

ShannaLegitimerad farmaceut

Artikeln är medicinskt granskad av Shanna, legitimerad farmaceut. Shanna har lång erfarenhet inom apoteksbranschen och har bland annat jobbat som apotekschef och läkemedelsansvarig farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter.