- Hem
- Magazine
- Sjukdomar & besvär
- Livsviktiga fakta om prostatacancer – symtom och behandling
Livsviktiga fakta om prostatacancer – symtom och behandling
Prostatacancer – den gamle mannens sjukdom? Nej nej, idag ombeds män testa sig redan från 50 år. 10 000 män får också diagnosen prostatacancer varje år. Det gör det till Sveriges vanligaste cancersjukdom. Som tur är kan de flesta som får diagnosen botas eller leva med sin cancer under kontroll. Här tar du del av viktiga fakta om prostatacancer!
Vad är ens prostata?
Prostatan är en körtel under urinblåsan, stor som en valnöt. Den omger övre delen av urinröret. Prostatakörteln producerar den sädesvätskan som transporterar spermierna.
Prostataförstoring vanligt hos män över 50
Den inre delen av prostatan som omsluter urinröret förstoras nästan hos alla män över 50 år. Det kallas “godartad prostataförstoring” och har ingenting med cancer att göra.
De flesta märker inte ens av prostataförstoring, men hos vissa män kläms urinröret åt så kraftigt att de får svårt att kissa. Har du stora besvär kan det rättas till med mediciner eller ett enkelt ingrepp.
Har du koll på att…
- Prostatacancer ger oftast inga symtom alls i början. Därför ska du testa prostatan på regelbunden basis om du är över 50 år (du gör det hos vårdscentralen).
- Prostatacancer drabbar bara män – kvinnor har inte någon prostatakörtel.
- Ju äldre du är, desto större risk för prostatacancer.
- Genomsnittsåldern för diagnosen prostatacancer är 70 år.
Symtom på prostatacancer
Det värsta med prostatacancer är att det sällan märks innan det har utvecklats under en lång tid. Prostatacancer ger i första stadiet ofta inga symtom alls!
Prostatacancer kan ge symtom som:
- Svårt att kissa: att börja kissa och/eller svag urinstråle.
- Du behöver kissa ofta.
- Det gör ont i skelettet, till exempel runt höfterna.
- Blod i urin.
Värt att veta är att vissa av dessa symtom kan ha andra orsaker än prostatacancer. Men det är upp till läkaren att undersöka.
Behandling av prostatacancer
Prostatacancer utvecklas ofta långsamt och ger inga eller få besvär i början. Därför behövs inte alltid behandling direkt, istället får du komma på regelbundna kontroller “aktiv monitorering/övervakning”.
Några behandlingsalternativ för prostatacancer:
- Behandling med operation (prostatektomi)
- Strålbehandling
- Hormonbehandling
- Cellgiftsbehandling
Ibland kombineras behandlingarna. Vilken behandling det blir beror bland annat på cancertumörens storlek, om den har spridit sig och hur du mår i övrigt. Läs mer om prostatacancer och behandling hos Vårdguiden.
Över 50? Be om ett PSA-prov hos vårdcentralen
Prostatacancerförbundet rekommenderar att du som är man 50–75 år ska be att få testa ditt PSA (prostataspecifikt antigen) hos närmaste vårdcentral. Har du prostatacancer i släkten? Gör PSA-provet redan från 45 års ålder.
PSA mäter ett ämne i prostatan
PSA-provet är ett enkelt blodprov som mäter värdet av ett ämne (protein) som kommer från prostatan. Det värdet stiger vid sjukdomar i prostata, när prostatan är förstorad, det finns en infektion eller i värsta fall prostatacancer.
När är det läge att söka vård för prostatacancer?
Tveka inte att kontakta din vårdcentral om du oroar dig för att du kan ha prostatacancer eller vill ta ett PSA-prov. Ju tidigare sjukdomen upptäcks ju större chans att den kan botas. Kontakta även vården om du har blod i urinen.
Du kan alltid få hjälp att bedöma symtom och veta var du ska vända dig över telefon. Ring i så fall:
Tips! Movember har en hel del läsvärt om prostatacancer.