✓ Snabba leveranser
isApp=false
Sjukdomar & besvär

Halsfluss? Råd och behandling för vuxna och barn

NikiFarmaceut
Publicerad:2023-09-15
Uppdaterad:2023-09-15

Granskad av Niki Miglis, farmaceut, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör CE-märka medicintekniska produkter, läs bruksanvisning noga före användning. Artikeln berör även receptfria läkemedel, läs bipacksedel noga före användning.

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som kan ge riktigt ont i halsen och göra det svårt att svälja. Ingen rolig historia med andra ord! Men hur vet man om man fått halsfluss? Och hur länge är man sjuk? Här får du tips och råd om allt från symtom till behandling av halsfluss hos vuxna och barn.

Vad är halsfluss?

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som kan bero på virus eller bakterier, men virus är den vanligaste orsaken. När halsfluss orsakas av bakterier är det ofta streptokockbakterier som spökar. Både barn och vuxna kan få halsfluss. 

Har du koll på… Att halsmandlarna sitter vid svalget, på var sin sida av tungan, och skyddar båda luftvägarna och mag-tarmkanalen mot infektioner. De kallas halsmandlar för att de är formade som mandlar. 

Hur vet man om man har halsfluss?

Att själv bena ut om du har halsfluss är inte alltid helt lätt. När du har halsfluss svullnar halsmandlarna upp, och det kan göra riktigt ont när du sväljer och kännas trängre än vanligt i halsen. Ibland kan du också känna att du har svullna lymfkörtlar på halsen som ömmar. Du kan få feber, men du kan också ha halsfluss utan feber, både som vuxen och barn. 

Symtomen för halsfluss kan skilja sig åt lite, beroende på om det är bakterier eller virus som är orsaken.

Symtom på halsfluss som orsakats av bakterier

  • Ont i halsen när du sväljer.
  • Feber.
  • Svullna lymfkörtlar i halsen, som kan kännas som små hårda kulor på halsen.
  • Smärtan kan stråla ut mot öronen.

Om du har en halsinfektion som orsakats av virus kan du förutom ont i halsen ha snuva, hosta eller vara hes. Du kan med andra ord känna dig förkyld.

Symtom på halsfluss hos barn

Halsfluss är ovanligt hos barn som är yngre än 3 år. Men om ditt barn har halsfluss kan det vara svårt att förklara hur det känns… Du kan märka att ditt barn har ont i halsen om hen har svårt att äta och dricka. Barn som har halsfluss kan också säga att det gör ont i huvudet, kring öronen eller i magen.

Hur ser halsfluss ut? 

När du har halsfluss är halsmandlarna svullna och du kan ha beläggningar i halsen, speciellt om bakterier ligger bakom halsflussen. Men det kan vara svårt att se själv såklart.

Hur länge har man halsfluss?

Det är svårt att säga exakt hur länge någon har halsfluss, men generellt sett brukar de flesta halsinfektioner ge med sig inom en vecka. Halsfluss kan gå över av sig själv, men ibland behövs behandling. 

Smittar halsfluss?

Ja, halsfluss smittar – och det kan smitta ganska lätt till och med. Flera i en familj kan få halsfluss samtidigt. Ett tips är att tvätta händerna ofta om någon i familjen är sjuk, och låt personen som är krasslig få en egen handduk! 

Det är inte heller ovanligt att få halsfluss igen inom en månad efter första vändan, det kan bero på att du blivit smittad igen eller att bakterier legat kvar i halsmandlarna. 

Inkubationstiden för halsfluss är vanligtvis 2-4 dagar. 

Kom ihåg! Om du får antibiotika mot halsfluss är ett tips att byta eller koka din tandborste efter varje borstning i 3-4 dagar efter att du börjat behandlingen. Då försvinner bakterier som annars kan leva kvar på tandborsten och smitta dig på nytt efter antibiotikakuren. Samma sak gäller nappar för barn.

Hur behandlas halsfluss?

Halsfluss kan som sagt läka ut av sig själv. Men om du har svåra problem som beror på bakterier så kan en läkare behandla din halsfluss med antibiotika. En antibiotikakur mot halsfluss är ofta 10 dagar lång. Kom ihåg att antibiotika inte hjälper om du har halsfluss orsakat av virus.

Får du halsfluss ofta? Mellan 3-5 gånger på 1-2 år? Då kan det vara aktuellt att operera bort halsmandlarna. 

Stanna hemma om du har halsfluss

Om du får antibiotika mot halsfluss slutar du att smitta ungefär 2 dygn efter du började behandlingen, då kan du med andra ord gå tillbaka till vardagen igen (om du har ork såklart!). Men kom ihåg att det är viktigt att fortsätta med hela antibiotikabehandlingen även om symtomen har försvunnit. 

Om du inte får antibiotika gäller det att vänta tills du är feberfri och tydligt känner dig bättre. Håll ut!

Vad kan man göra själv vid halsfluss?

Även om du inte kan snabba på läkningen av halsfluss, så kan du lindra symtomen för stunden. Här är några tips!

1.Vila!

När du känner dig sjuk är det viktigt att vila och låta kroppen återhämta sig. 

2.Drick kallt eller varmt

Matlusten kan säga hejdå när du får ont i halsen och har svårt att svälja. Men försök åtminstone att dricka något! Välj något kallt eller varmt – det kan lena skönt i halsen. En del tycker också att yogurt och glass känns okej att äta.

3.Lena halsen med halstabletter

Många tycker det är skönt att suga på en halstablett när halsen krånglar. Halstabletter minskar inte svullnaden i halsen, men de kan ändå kännas lenande i halsen.

4.Smärtstillande om det behövs

Det finns receptfria läkemedel mot värk och feber, som kan sänka feber och lindra smärtan i halsen tillfälligt. Det finns även receptfri munhålespray som kan lindra halsont. Men kika alltid noga i bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.

När är det dags att söka vård?

Vanligtvis behöver du inte söka vård om du har ont i halsen och är krasslig. Men kontakta vården om något av det här stämmer:

  • Du har ont i halsen i ett par veckor, men inga andra symtom.
  • Du har feber, halsont och får små utslag med knottrig hud. 
  • Du har halsont och halsen är svullen utanpå. 
  • Du har halsont och feber i flera dagar, men inga andra tecken på förkylning.

Kontakta genast vården om något av det här stämmer:

  • Ena sidan av halsen gör jätteont och du har svårt att gapa.
  • Du får andningsbesvär eller svårare att svälja. 
  • Du får besvär samtidigt som du har nedsatt immunförsvar på grund av läkemedel eller någon annan sjukdom.