isApp=false
Mat, recept & näring

Allt om mjölksyrabakterier och tarmfloran – kostrådgivaren guidar!

NibelHudterapeut & kostrådgivare
Publicerad:2024-10-24
Uppdaterad:2024-10-24

Artikeln är skriven av vår kostrådgivare Nibel, läs mer om våra experter här. Artikeln berör kosttillskott. Rekommenderad daglig dos bör inte överskridas. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Intresserad av kost och hälsa? Då har du förmodligen stött på begreppet mjölksyrabakterier någon gång. Mjölksyrabakterier är en form av mikroorganismer. Men vad gör de? Var finns de? Och vad har de med tarmfloran att göra? Vår kostrådgivare Nibel guidar – här är allt som är värt att veta om mjölksyrabakterier och tarmfloran!

Vad är mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier är en form av mikroorganismer, alltså organismer så små att du behöver mikroskop för att se dem! Just mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för de bakterier som producerar mjölksyra när de förökar sig (därav namnet). Mjölksyrabakterier brukar i folkmun även kallas “goda bakterier”. Mjölksyrabakterier finns bland annat i vissa livsmedel, i tarmen och i kosttillskott.

Visste du att…Lactobacillus, bifidobacterium och streptococcus thermophilus är namn på olika mjölksyrabakterier som bland annat används inom livsmedelsproduktion. Till exempel i tillverkning av yoghurt och andra fermenterade mejeriprodukter.

I vilken mat finns mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier har fått ett uppsving de senaste åren och är ett ämne som ofta kommer upp när man pratar tarmhälsa. Men mjölksyrabakterier är faktiskt inget nytt påhitt utan något som vi människor dragit nytta av i urminnes tider. Bland annat genom fermentering (kallas även mjölksyrning eller syrning). Kimchi och surkål är två klassiska exempel på fermenterad mat som framställs med hjälp av just mjölksyrabakterier. 

Det som sker i fermenteringsprocessen när man syrar exempelvis vitkål (eller andra grönsaker), är att mjölksyrabakterierna bryter ner kolhydraterna och omvandlar det till mjölksyra. Då uppstår den syrade smaken, och i den sura miljön som bildas trivs inte de “onda” bakterierna (förutsatt att fermenteringen görs på rätt sätt). Det är också det som gör att hållbarheten förlängs.

Fler exempel på livsmedel som framställs med olika typer av bakteriekulturer är kombucha, yoghurt, surdegsbröd, fil och gräddfil.

Tarmfloran och dess goda bakterier

Inuti tarmen bor miljontals olika goda bakterier och mikroorganismer, som tillsammans utgör vad som kallas tarmfloran (som i sig faktiskt är ett av kroppen största organ!). Tarmfloran har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat utgör den en viktig del av vårt immunförsvar, men den är också betydelsefull för vår ämnesomsättning. I din tjocktarm pågår varje dag lite av ett maskineri där olika mikroorganismer och goda bakterier jobbar för fullt för att bryta ner ämnen från maten du äter.

Tarmfloran kan liknas vid ett ekosystem

Man kan tänka på tarmfloran på lite samma sätt som naturens ekosystem. Vi hör ofta hur viktigt det är att bevara och värna om den biologiska mångfalden i naturen. Olika arter har olika funktioner och i ett välfungerande system lever de i symbios med varandra, i balans och harmoni. Om en art plötsligt tar över och andra försvinner, sker en rubbning i ekosystemet. Det får i sin tur konsekvenser – och inte alltid önskvärda sådana! På ungefär samma sätt, kan man tänka när det kommer till tarmfloran. Forskarna tror nämligen att en stor artrikedom av olika mikroorganismer i tarmen är fördelaktigt. Men exakt vad alla olika mikroorganismer har för specifika funktioner och hur de samarbetar med varandra, vet man ännu inte helt säkert. Här behövs helt enkelt mer forskning.

Hur tar man hand om tarmfloran?

Hur just din tarmflora är sammansatt och vilka bakterier som bor i din tarm är helt unikt för dig, och beror på många olika saker. Bland annat matvanor, ålder och miljön du lever i. Dina matvanor kan påverka din tarmflora både kortsiktigt och långsiktigt. Så se till att du får i dig bra grejer! Såhär säger bland annat Livsmedelsverket om hur tarmfloran kan påverkas av vad vi stoppar i oss:

“Bra matvanor, med mycket kostfibrer och lite fett och animaliskt protein, tycks ge en tarmflora som är bättre för hälsan.”

Just kostfibrer fungerar som bränsle för bakterierna i tarmen. De kostfibrer som bryts ner i tjocktarmen ökar också andelen och mängden av de bakterier i tarmfloran som anses vara bra för hälsan. Vill du äta mat som innehåller fibrer? Då är det baljväxter, spannmål, frukt och grönsaker du ska satsa på. Gillar du både surkål eller kimchi? Då får du i dig både fibrer och mjölksyrabakterier, sånt som tarmen gillar!

Kosttillskott med mjölksyrabakterier

Ett tillskott i form av mjölksyratabletter är ett enkelt sätt att få i sig mer goda bakterier. Kom ihåg att kosttillskott inte ska ersätta en varierad kost och hälsosam livsstil.