Hudterapeuten: Hormonell akne och hudvård under menscykeln
Artikeln är skriven av en av våra hudterapeuter, läs mer om våra hudterapeuter här.
Brukar du få hormonell akne kring mens? Kanske ett härligt glow kring ägglossning? Hormoner och hud hänger definitivt ihop. Men hur funkar det egentligen? Hudterapeuten tipsar om hudvård under menscykeln (och hur du får bukt med hormonella finnar)!
Varför dyker hormonell akne och finnar upp vid mens?
Har du koll på när du får din nästa mens? Hormonella finnar kan vara påminnelse nog (och har en tendens att dyka upp när det minst passar...). Som kvinna är det helt normalt att huden varierar under menscykeln, eftersom hormonerna i kroppen också gör det. Det är till exempel vanligt att få hormonell akne innan mens eftersom hormonnivåerna svänger då.
Så påverkas huden av hormoner under menscykeln
Låt oss backa bandet lite! För att förstå varför hormonell akne poppar upp vid mens, och hur huden påverkas av hormoner, så gäller det att förstå vad som händer i kroppen under menscykeln. Här tipsar vår hudterapeut Frida om hur du kan tänka kring hudvård under menscykelns olika perioder.
Vad är skillnaden på hormonell akne och “vanlig akne?”
Vanlig akne
Vanlig akne debuterar vid puberteten och varar oftast i 5-10 år beroende på vad det är för typ av akne och hur den behandlats. Generellt kännetecknas "vanlig akne" av en fet hud i t-zonen med pormaskar, knottror och små varblåsor. Det är vanligt att akne sätter sig över hela ansiktet. Orsaken är hormonell och till viss del ärftlig. Orsaken är en ökad produktion av talg och döda hudceller i kombination med ökad bakteriell tillväxt.
Hormonell akne
Hormonell akne brukar även kallas för “vuxenakne”. Det är vanligare hos kvinnor och uppstår främst i U-zonen (haka och kinder), men kan även dyka upp i pannan eller över hela kroppen. Det är vanligt att denna form av akne kommer tillbaka efter tonåren men den kan också dyka upp för första gången i vuxen ålder. Hormonell akne kan utlösas eller förvärras av bland annat för uttorkande produkter, hormonella förändringar, stress, kosthållning, rökning, sol och även vissa läkemedel.
Frida, hudterapeut
Period 1: Mindre hormoner men känsligare hud
Menscykeln börjar på mensens första dag. Då är nivåerna av kvinnliga könshormoner (östrogen och progesteron) låga och huden producerar mindre talg. Därför är det vanligt att huden upplevs som torr, extra känslig och reaktiv. Huden längtar efter lite extra kärlek helt enkelt.
Under den här perioden är det bra att lugna och boosta huden med fukt! Här kan olika typer av produkter användas. Prova till exempel ett fuktserum, lugnande sheet mask eller en ansiktsmask som fokuserar på fukt. Ett tips är att sova med ansiktsmasken för att boosta huden till fullo! – Frida, hudterapeut
Vichy
Minéral 89 Daily Booster 50 ml
Eucerin
Hyaluron-Filler Intensive Mask 1 st
Pixi
Dream-y EYE 60 st
Period 2: Ägglossning och hormoner som ger glow
Från mensens sista dag och fram till ägglossning stiger nivån av östrogen i kroppen. Östrogen är känt för att boosta kollagenproduktionen i huden, vilket ger spänst och elasticitet. Säg hej till ett härligt glow!
Hjälp huden på traven, passa på att använda hudvård som stärker huden och bidrar till ett fint lyster. Unna dig aktiva ampuller som ger huden en riktig boost, kanske en sheet mask, eller varför inte ett nytt serum! – Frida, hudterapeut
Maria Åkerberg
Serum More 30 ml
Skinome
Probiotic Concentrate 30 ml
FILORGA
Hydra-Filler Mask
Period 3: Hormonell akne och finnar innan mens
Efter ägglossningen stiger nivån av progesteron i kroppen vilket stimulerar produktionen av talg. Så småningom (ungefär veckan före mens) kan hormonell akne kan göra entré. Dessutom samlar kroppen på sig vätska.
Tips: När finnarna dyker upp, låt dem vara! Att klämma finnar kan orsaka jobbiga infektioner och onödiga ärr. Fokusera istället på produkter som lugnar och återfuktar huden, och som är anpassade för just akne och finnar. Byt ut ditt serum, använd dig av en lermask eller en svalkande sheet mask! – Frida, hudterapeut
Q+A
Azelaic Acid Facial Serum 30 ml
CeraVe
Blemish Control Gel 40 ml
Dermalogica
Deep Breakout Liquid Patch 15 ml
Kom ihåg! Allas menscyklar ser olika ut – och hormoner påverkar huden på olika sätt. Därför är det bästa alltid att utgå ifrån dig själv och din egen cykel.
Andra orsaker till hormonell akne och hudproblem
Visst är det häftigt hur allt i kroppen hänger ihop? Det är inte så konstigt att hormoner påverkar huden. Men hormonell akne behöver såklart inte bara bero på menscykeln. Här är några andra vanliga orsaker till hormonella finnar:
- Pubertet – som tonåring nästan kokar det av hormoner i kroppen! Det är väldigt vanligt att tonårshuden också har akne.
- Graviditet – det är inte ovanligt att en graviditet påverkar huden, speciellt de tre första månaderna när hormonnivåerna ökar i raketfart. Det är bra att lägga lite extra kärlek på din hudvård när du är gravid (och rensa ut vissa ingredienser).
- Klimakteriet – Hormonnivåerna sjunker när du går in i klimakteriet och huden blir extra känslig. Det kan kännas skönt att hitta en ny hudvårdsrutin för klimakteriet.
- Stress – När du är stressad utsöndras stresshormonet kortisol, vilket ökar talgproduktionen och kan leda till akne.
Behandla hormonell akne
Eftersom hormonell akne har mycket med hälsofaktorer att göra, kan det vara bra att se över din livsstil i stort. Sedan handlar det naturligtvis om att anpassa din hudvård. En hudterapeut kan göra en ordentlig hudanalys och ge anpassade produktrekommendationer och råd för ditt hudtillstånd. Något som är viktigt att komma ihåg här är att hudvård kräver tålamod. Det tar tid för huden att vänja sig vid produkter och synliga resultat kan ta flera veckor.
Om du inte märker en förbättring av din hudvård, har stora besvär eller kanske till och med upplever att huden blir sämre – då är det dags att söka vård. Du kan vända dig till en vårdcentral för att få remiss, eller vända dig direkt till en hudläkare som kan ge råd och vägledning om aknebehandling.