Beskrivning
Bittra aprikoskärnor är fröna inuti aprikosfrukten. De skiljer sig från de söta aprikoskärnorna genom sin distinkta och något beska smakprofil. Dessa kärnor används på olika sätt i matlagning och bakning för att ge en unik smak och textur till olika rätter. I matlagning används bittra aprikoskärnor ibland för att ge en subtil beska och nötighet till bakverk, godis, sallader och såser. De kan också användas för att smaksätta alkoholhaltiga drycker som amaretto.
Bittra aprikoskärnor kan konsumeras på olika sätt, men det är viktigt att notera att de innehåller en viss mängd amygdalin, en förening som omvandlas till cyanid i kroppen vid intag i stora mängder. Därför bör de endast användas med försiktighet och i små mängder i matlagning.
Dosering & användning
Dosering: max 2 kärnor per dag
Varningar & försiktigheter
Undvik att överkonsumera aprikoskärnor! Efter förtäring kan amygdalinet i dem omvandlas till vätecyanid. Rekommenderad dos är högst 2 kärnor per dag. För mycket kan leda till obehag som illamående, kräkningar, yrsel, hjärtklappning och i allvarliga fall även påverkan på medvetandet och andningen.
Förvaringsinstruktioner
Förvaras svalt och torrt
Näringsvärde per 100 g
Energi 2588 kJ/624 kcal
Fett 52 g
- varav mättat 4 g
Kolhydrater 14 g
-varav sockerarter 13 g
Protein 26 g
Fiber 1 g
Salt 5 mg
Hittas även bland
Artikelnummer
7340051801298
Varumärke
Mother Earth
Egenskap
Glutenfri, Vegansk
Ursprungsland
Uzbekistan/Pakistan
Förpackningsstorlek
500 g