✓ Snabba leveranser
isApp=false
Sex & relationer

Sexolog Kalle Norwald: “Distans och närhet nyckeln till en bra relation”

Tänk att relationer är en så viktig del av livet, och ändå kan vara så knepigt. Som den sexolog och terapeut Kalle Norwald är, har han sett och hört mycket. Och han fortsätter att lära sig varje dag. Kalle driver bland annat egen mottagning, föreläser och medverkar i TV. Du känner säkert igen honom från SVTs TV-program Gift vid första ögonkastet där han matchar ihop och guidar paren i programmet. 

Här berättar Kalle om några vanliga frågor han stöter på i parsoffan, vad han egentligen gör på dagarna och hur man kan lösa vanliga relationsproblem.

Namn:Kalle Norwald
Bor:Söderort i Stockholm
Gör:För mycket roligt. Är sexolog, terapeut och socionom. Driver egen psykoterapimottagning och utbildningsföretag med sexologiskt fokus. 

 

 

Kalle fyller i…

Hälsa...  behöver medvetenhet

Relationer... är svårt men livsviktiga

Framtiden... är runt hörnet så gör er redo!

Kroppen... har förmågor utan dess like! 

Kärlek… har vi alla förmåga till men behöver tränas på

Drömmer om... harmoni

Om Kalle måste välja…

Kaffe / Te

Hemmakväll / Utekväll

Stor romantisk gest / Vardagliga kärleksfulla gester

Laga mat / Restaurang

Hurtbulle / Soffpotatis

Läsa bok / TV

Ditt bästa vardagstips?

– Det kanske inte låter så upphetsande, men att planera. När det är gjort – schema för veckan, vem hämtar, vem lämnar – så finns det plats för roligare saker. Planeringen ger oss tid till annat!

kalle norwald

Berätta om dig, Kalle!

– Jag är socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi och är även specialist i sexologisk rådgivning. Jag driver egen mottagning och möter otroligt många människor och erfarenheter. Jag är även småbarnsförälder, med allt vad det innebär. Har en stark förkärlek till 90-talsmusik – Spice Girls är största favvosen. Det bor också en liten anglofil i mig, jag har en förkärlek till England jag inte riktigt kan förklara. Sedan så tycker jag också om byggnadsvård. Faktum är att jag renoverar ett 1800-tals torp i Sörmland för fullt, vilket tar mycket av min tid just nu! 

Vad innebär det att arbeta som sexolog och relationsexpert? Hur kommer det sig att du blev det?

– Jag har alltid varit nyfiken, och speciellt på de saker som jag lägger märke till att andra har motstånd att prata om. Relationer och sexualitet har vi alla ett förhållande till, men ändå är det så svårt för många att prata om! Bara det faktumet gör att en blir sugen att jobba ÄNNU mer med dessa teman! 

Vad är det bästa med ditt yrke? 

– När jag har en person eller ett par i terapisoffan och jag märker att samtalen gör en skillnad mellan gångerna, det är guld värt. Att få vara en en liten del av att folk mår bättre är en fin arbetsförmån. Även när jag står i föreläsarstolen och ser hur hissen med insikter går upp för åhörarna, att de är intresserade av vad jag har att säga!

Vilka är de största lärdomarna du har du gjort hittills i ditt jobb som relationsexpert och sexolog?

– Jag lär mig saker av mina klienter och åhörare vid varje tillfälle. Det må låta klyschigt, men min största lärdom är att jag aldrig kommer att kunna allt om mänskligheten. Tidigare i min karriär var jag (för) kaxig och trodde att jag en dag kommer att veta allt värt att veta. Idag vill jag inte det, för jag tror det skulle innebära att min nyfikenhet slocknar och att jag slutar lyssna. Tur att den dagen aldrig kommer.

Vilka är de vanligaste sex- och samlevnadsproblemen du stöter på?

– Att en person upplever att ens lust till sex inte är som de tolkar alla andras, antingen för hög eller för låg. Ofta ligger problemet i själva jämförandet av hur en själv ser på andra, som ofta blir en överdrift i jämförelse med verkligheten.

Hur brukar ni lösa problemen?

– Psykoterapi, haha! Nu är jag ju partisk, men terapi funkar för många av de sexologiska problemen. Sen kan en ju inte prata bort olika fysiska sjukdomar, så det är klart att medicinkunskapen måste in när det behövs! I kombination med terapi behövs förändrat beteende kopplat till problemet. Det går inte att göra samma sak upprepade gånger och förvänta sig andra resultat. 

Vad får du ofta frågor om?

– Allt mellan himmel och jord. Allt från kroppsbehåring till cancer och lust, penisstorlekar till sex under mens… Högt och lågt! Men alla frågor har en sak gemensamt, att svaret har en betydelse för frågeställaren.

Din titel har väldigt stor betoning på sex trots att det du jobbar med främst är relationer. Är sex allt i en relation?

– Nej är mitt spontana svar, inte hela tiden. Men i perioder kan sexualiteten vara det viktigaste för att i andra svalna av och vila. Det finns studier som visar att när sexlivet inte fungerar så tar den upp 90% av tiden i en relation, och när det funkar som önskat så tar det upp 10% av tiden. Det är ju en viss skillnad här som kan skapa andra problem i relationen som inte är sexrelaterat. 

Vad är då dina bästa sex-tips? 

– Definiera först för dig själv vad du önskar när det kommer till sex. Vad har du för fantasier, och vad vill du testa? Testa sen att kommunicera det med din partner och lyssna på vad hen säger. Kommunikation tjatar ju vi terpeuter om, och det gäller både inåt med sig själv, men även utåt med partnern.

Vad tycker du om sexleksaker och sexprodukter? Onödigt och överflödigt eller en krydda?

– Jag tänker att för vissa är det avgörande att ha olika produkter för att kunna njuta av sin sexualitet, medan för andra är det ett överflöd. Sen är det en skala som även den kan variera över tidens gång. 

Hur ofta bör man ha sex eller onanera?

– Läste någon amerikansk studie för ett tag sen som menade att om vi har sex tre gånger i veckan så blir vi som lyckligast. Det var en rätt löjlig studie efter att jag läst hur den gjordes. De definierade knappt vad “lycka” är för något och inte heller hur detta sexet skulle göras. Jag tänker att den egna upplevelsen är det viktigaste. Är du nöjd med en gång i månaden, toppen! Är du i relation där din partner vill något annat kan det ju uppstå trubbel, men trubbel går att prata om och jobba med en kompromiss utan att göra övergrepp på sig själv. 

Vad tror du är nyckeln till en sund och hållbar kärleksrelation?

– Distans och närhet. Vi behöver distans för att längta efter varandra, hitta energi från andra håll och behålla vår individualitet. Samtidigt behöver vi närhet för att etablera relationen, skapa intimitet och bygga en gemensam grund.

Du är med i SVTs Gift vid första ögonkastet, vad är vanliga dejtmisstag? Och vad ska man som singel kan kolla efter?

– Jag tänker mig att en hel del personer tänker sig att känslan vid första mötet ska vara att partnern är och har ALLT de önskar sig på en gång. Men min erfarenhet speglar den aktuella forskningen, att om en träffar en person som det finns potential att utveckla till något tillsammans och forma något tillsammans. Då finns det en större potential för att relationen ska hålla över tid, om det är det som är målet. 

Vad är ditt råd till den som funderar över sin relation, när är det dags att gå vidare och när är det bättre att jobba på relationen? 

– När relationen ger mer negativa saker än positiva, eller upplevs neutralt, så är det ett tecken på att det kan vara en idé att tänka och känna till. Finns det en vilja att vilja vara i relationen så finns det möjlighet att arbeta för en bättre relation, men finns inte den viljan så blir det ack så mycket svårare.