isApp=false
Familj

Farmaceuten: Höstblåsor hos barn & hur du lindrar

NikiFarmaceut
Publicerad:2023-10-20
Uppdaterad:2023-10-20

Artikeln är skriven av en av våra farmaceuter, läs mer om våra farmaceuter här. Artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning.

Höstblåsor hos barn kan ge symtom som blåsor i munnen och utslag på kroppen. Att ha höstblåsor i munnen kan göra riktigt ont för en liten och dessutom göra det svårt att äta. Men vad är höstblåsor egentligen? Finns det behandling eller hur hjälper man ett barn med höstblåsor? Vår farmaceut Niki ger tips och råd till dig som förälder!

Vad är höstblåsor?

Höstblåsor är en vanlig virusinfektion hos barn. Det ger blåsor i munnen och halsen, men kan även ge små röda utslag eller blåsor på kroppen. När ett barn får höstblåsor börjar det ofta med halsont och feber i några dagar, innan höstblåsorna poppar upp. 

Symtom på höstblåsor i munnen

Blåsorna i munnen och halsen kan göra riktigt ont för en liten och göra det jobbigt att äta och dricka. Ofta uppstår höstblåsor i munnen på:

  • Insidan av kinderna
  • På tungan
  • I gommen
  • I svalget 

Symtom på höstblåsor på kroppen

Ibland ger höstblåsor utslag på kroppen som dessutom kan klia. Utslagen brukar se ut som små, röda prickar och ibland kan de utvecklas till vätskefyllda blåsor. Om blåsorna går sönder kan de bli till små sår på kroppen. Det är vanligt att utslagen dyker upp på:

  • Händer och handflator
  • Fötter och fotsulor
  • Armar
  • Ben
  • Mage
  • Rumpa

Har du koll på… Att höstblåsor också kallas hand-, fot- och munsjuka eftersom besvären är vanliga på just de ställena på kroppen!

Vad beror höstblåsor på?

När ett barn får höstblåsor är det ett virus som spökar. Det är med andra ord en virusinfektion. Viruset är vanligast på just hösten och sensommaren – därav namnet höstblåsor. 

Kräver höstblåsor någon behandling?

Eftersom höstblåsor beror på ett virus så finns det ingen behandling som kan snabba på läkningen, utan det är barnets immunförsvar som får jobba. Som tur är brukar höstblåsor gå över inom en vecka utan behandling. 

Farmaceutens tips vid höstblåsor hos barn

Även om du inte kan behandla höstblåsor eller snabba på läkningen så kan du hjälpa din lilla att få i sig mat och lindra symtomen så gott det går. Här är några tips!

1.Testa kall mat om höstblåsorna gör ont

Det är inte så lätt att äta om höstblåsorna i munnen gör ont. Testa att ge ditt barn kall mat som smoothie, yoghurt, fil eller kräm som lätt slinker ner. Och du, ibland är det faktiskt okej att äta mer glass! Skippa sura och salta saker som kan få höstblåsor att svida.

2.Hjälp ditt barn att få i sig vätska

Så länge ditt barn får i sig vätska är det okej att äta lite mindre än vanligt några dagar. Kom ihåg att vätska även finns i sånt som isglass och smoothie.

3.Receptfria värktabletter om det behövs

Om ditt barn har väldigt ont eller hög feber finns det receptfria smärtstillande läkemedel, som även sänker feber. De finns som tabletter, i flytande form eller som suppositorium som förs in i rumpan. Suppositorium kan vara ett bra alternativ om ditt barn har svårt att svälja. Receptfria läkemedel med paracetamol kan generellt sett ges till barn från 3 månader och ibuprofen kan generellt ges till barn från 6 månader.

Kom ihåg! Läs alltid bipacksedeln noggrant innan användning och ge aldrig barn under 6 månader någon form av läkemedel utan att först konsultera vården. Ibuprofen ska inte användas om barnet har vattkoppor – rådgör därför med 1177 om du är osäker på om ditt barn har vattkoppor eller höstblåsor. 

Vid vilken ålder får barn höstblåsor?

Det är vanligast att barn under 10 år får höstblåsor. Även spädbarn och bebisar kan få höstblåsor. Och ja, vuxna också, men det är inte lika vanligt.

Hur smittar höstblåsor?

Höstblåsor smittar lätt genom närkontakt och ofta genom händerna. Det är alltså inte konstigt att barn lätt smittas av höstblåsor, eftersom de ofta leker tätt inpå andra barn. 

Kan man få höstblåsor flera gånger?

Den glada nyheten är att man oftast bara får höstblåsor en gång. En del har otur och får det igen, men då brukar det inte bli lika jobbigt. 

Hur länge smittar höstblåsor?

Inkubationstiden för höstblåsor är 3-7 dagar, det betyder att det är så länge det tar från att ett barn smittats av viruset tills hen får symtom på höstblåsor. Men viruset smittar faktiskt mest i början, ibland redan innan höstblåsorna syns i munnen eller på kroppen. Det kan alltså vara klurigt att undvika smitta. Bli inte förvånad om barn efter barn på föris får höstblåsor samtidigt… 

Behöver barn med höstblåsor stanna hemma?

Just eftersom höstblåsor smittar så tidigt i sjukdomsförloppet, så har smittan oftast redan spridits på förskolan, skolan eller i kompisgänget när du väl märker att ditt barn har just höstblåsor. Därför kan barn med höstblåsor gå till förskolan eller skolan om de mår bra i övrigt. 

När är det dags att söka vård?

Höstblåsor brukar gå över av sig själv och du behöver oftast inte söka vård. Kontakta vården om du misstänker att ditt barn har höstblåsor och något av det här stämmer:

  • Ditt barn har feber i över 3 dagar.
  • Ditt barn har symtom som inte blir bättre inom 7-10 dagar.
  • Ditt barn inte får i sig vätska.