IBS
Här hittar du receptfria läkemedel och medicintekniska produkter som kan underlätta vid magont och problem med IBS.
Colpermin
30 Hårda Enterokapslar
Lectinect
IBS PRO 30 kapslar
Iberogast
orala droppar, 50 ml
Iberogast
orala droppar, 100 ml
IBS
Har du ofta problem med gaser och uppblåst mage? Då kan du ha drabbats av IBS (Irritable Bowel Syndrome), som är en funktionell störning i mag- och tarmkanalen. IBS är så pass vanligt att det är en av våra stora folksjukdomar. Det ger en känslig mage som kan orsaka magont, förstoppning, diarré, gaser och en känsla av uppblåsthet. Symtomen kan vara besvärliga och vara svåra att få bukt med på egen hand. Dock går det oftast att minska problemen med hjälp av förändringar i kosten eller receptfria läkemedel.
Typiska symtom för IBS
- Magont och uppblåsthet
- Oregelbundna toalettbesök
- Förstoppning och/eller diarré
- Gaser och en känsla av uppkördhet
Vad beror IBS på?
IBS innebär att mag- och tarmkanalen har en ökad känslighet. Varför så många drabbas går inte att svara på exakt. Det kan handla om flera olika faktorer som ligger bakom problemen, som nervstörningar i tarmen eller oro och stress. Det vi vet helt säkert är att störningen påverkar många både kroppsligt och mentalt.
Diagnos och behandling
Det uppstår inga förändringar i tarmen som syns med hjälp av tester eller undersökningar eftersom sjukdomen är funktionell. Istället ställs diagnosen i dialog med en läkare där du får berätta om dina besvär. Läkaren brukar även känna på magen och så får du lämna blod- och avföringsprov. Dessvärre så finns det ingen medicin som botar IBS, men det finns sätt som du kan lindra dina symtom. Ofta handlar det mer om kost- och livsstilsförändringar:
Se över dina matvanor
Du kan testa att skriva matdagbok för att försöka få en bättre bild av vilka livsmedel som triggar dina symtom. Det kan också vara bra att testa att äta mindre mål mer regelbundet, och tugga maten ordentligt. Många blir hjälpta av att testa FODMAP-kost, som går ut på att utesluta vissa livsmedel för att lindra symtomen.
Undvik stress
Oro och stress kan vara en av anledningarna till en orolig och känslig mage. Tänk på att äta i lugn och ro, och utöver det försöka att stressa så lite som möjligt i vardagen.
Rör på dig
De flesta upplever att besvären kan minska vid motion och träning. Du kan exempelvis testa att ta en promenad efter maten och se om det hjälper.
Försök att gå på toaletten regelbundet
Det bästa är om du kan få in en vana att gå på toaletten varje dag och vid ungefär samma tid. Besvär vid IBS minskar ofta efter att du varit på toaletten. Det är inte lätt att styra över, men försök att ta dig god tid och inte stressa när du behöver gå på toaletten.
Ta hjälp av receptfria läkemedel
Det finns receptfria läkemedel mot diarré, förstoppning, gaser och smärta. Rådgör med din läkare vad som kan vara aktuellt för dig att testa, beroende på vilka symtom som är jobbigast.
Behöver du mer hjälp?
Alla kan ha problem med magen någon gång då och då, det är helt normalt. Att du blir förstoppad, får diarré eller känner dig gasig i magen behöver inte betyda att du har en sjukdom. Om dina besvär däremot är ihärdiga och återkommande under längre perioder, sök vård. Går problemen inte över av sig själv efter 2-3 månader bör du söka hjälp av en läkare.