
Fästing hos hund eller katt? Så skyddar du din pälskling


Artikeln berör receptfria läkemedel. Läs bipacksedel noga före användning.
Vår och sommar är härliga tider för både tvåbenta och fyrbenta, men dessvärre innebär det också att fästingar vaknar till liv. En fästing på hund eller katt är inte bara irriterande – de kan sprida farliga sjukdomar. Så, hur skyddar du din pälskling från oinbjudna blodsugare? Här är de bästa tipsen att förebygga och ta bort fästingar hos hundar och katter.
Fästingar – små men farliga fiender för hund och katt
Fästingar är små spindeldjur som livnär sig på blod från djur och människor. När de hittar en värd biter de sig fast och suger blod i flera dagar. Under tiden kan de överföra bakterier och virus som kan orsaka sjukdomar. Därför är det viktigt att skydda din hund och katt från fästingar.
När är det störst risk för fästingbett hos husdjur?
Fästingar älskar fuktiga, skuggiga platser och håller gärna till i högt gräs, buskar och skogar. De är som mest aktiva från vår till höst. Men om vintern är mild kan de hålla igång året runt. I Sverige är fästingar vanligast i södra och mellersta delarna av landet. De smyger sig dock längre norrut i takt med att klimatet blir mildare.
Varför är fästingar farliga på hund och katt?
Fästingar är små men kan ställa till med stora problem. Här är två fästingburna sjukdomar som kan drabba husdjur:
- Borrelia orsakas av bakterier som fästingar bär på. Det är ganska vanligt att hundar och katter får borrelia, men det är inte lika ofta de får symtom. Om symtom dyker upp kan det till exempel ge plötslig feber, hängighet och ledbesvär. Borrelia hos hundar och katter brukar läka ut av sig själv oftast.
- TBE kan drabba djur, precis som människor. Men hos hundar leder det sällan till sjukdom, och hos katter är det ännu ovanligare. Om din hund skulle drabbas ger det symtom som hög feber, kramper och kraftigt nedsatt medvetenhet.
- Anaplasmos är en annan fästingburen sjukdom som kan ge din hund eller katt feber, slöhet, aptitlöshet och stela leder. Det är vanligare hos hundar än katter.
Kontakta veterinären om din hund eller katt verkar hängig, stel i lederna, dålig i magen eller haltar efter ett fästingbett. Ibland behövs behandling med antibiotika.
Så skyddar du din hund och katt mot fästingar
Använd fästingmedel för hund eller katt
Idag finns det många olika skydd mot fästingar hos djur. Se till att välja fästingmedel för hund eller fästingmedel för katt – eftersom ingredienserna kan skilja sig åt beroende på vilket djur du har. Här är några olika typer av skydd mot fästingar.
- Fästingtabletter för hund eller katt – Ett effektivt och enkelt sätt att skydda din hund eller katt mot fästingar. Fästingtabletter brukar skydda i ungefär 1 månad.
- Spot-on-droppar – Appliceras direkt på huden och ger skydd i upp till 8 veckor ungefär.
- Fästinghalsband – Skyddar mot fästingar i flera månader, men vissa djur tycker det är obekvämt att ha på sig.
- Fästingskydd med ultraljud – Ett kemikaliefritt fästingskydd för hundar och katter som du enkelt kan fästa på halsbandet. Ultraljudsvågor stör fästingarna och håller dem borta från din hund eller katt.
Kom ihåg! Läs alltid bipacksedeln noga innan användning av fästingmedel och fästinghalsband för hundar eller katter.
Daglig fästingkoll – gör det till en mysig rutin
Fästingar fäster gärna där huden är tunn, som bakom öronen och i ljumskarna. Genom att borsta och kolla igenom din hunds eller katts päls varje dag får du snabbt syn på eventuella oinbjudna gäster. Dessutom får ditt djur lite extra gos på köpet! En fästing brukar kännas som en liten upphöjnad eller sårskorpa på huden.
Vaccination mot fästingar?
Det finns inget vaccin mot fästingar i sig, men det finns vaccin mot borrelia för hundar. Fråga din veterinär om det kan vara något för din vovve. Katter får förlita sig på förebyggande skydd och daglig kontroll.
Ta bort en fästing på hund eller katt
Har du hittat en fästing på din frybenta familjemedlem? Följ de här stegen för att ta bort fästingar på din hund eller katt.
Använd en fästingplockare
Fästingpincett eller fästinglasso är olika sorters fästingplockare som gör det lättare att få bort hela fästingen från din hund eller katt.
Greppa fästingen nära huden
Ta fäste så nära huvudet på fästingen som möjligt. Dra sedan rakt ut med ett stadigt men försiktigt drag.
Kläm inte fästingen
Det kan pressa ut bakterier i blodet.
Se till att huvudet följer med
Om en del av fästingen blir kvar kan det leda till infektion. Kroppen stöter oftast ut resterna själv, men håll koll på området. Om det blir en röd och svullen bula kan det vara dags att ringa veterinären.
Rengör bettområdet
Blev såret rött eller svullet? Använd mild desinfektion eller tvål och vatten för att rengöra ditt husdjurs sår. Om såret efter fästingen är väldigt svullet efter några veckor är det läge att kontakta veterinär.
Fästingplockare för husdjur

Trix
Fästinglasso djur

NITAB
Tick 2 Fästingplockare
Kort om fästingar på hund och katt
- Använd fästingmedel för hund eller katt – Välj mellan tabletter, spot-on, halsband, eller kemikaliefritt ultraljud.
- Kolla pälsen varje dag – Ju snabbare du upptäcker en fästing, desto mindre risk för sjukdom.
- Vaccination mot fästingar – Överväg att vaccinera din hund mot borrelia.
- Plocka fästingar på rätt sätt – Använd en fästingborttagare och se till att hela fästingen kommer med!