✓ Snabba leveranser
isApp=false

Matförgiftning

Om du har ätit mat som är dålig eller hanterats illa kan du drabbas av matförgiftning. Maten innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter som kroppen reagerar negativt på. 

2 produkter
Du har tittat på 2 av 2 produkter

Matförgiftning

Drabbas du av matförgiftning uppträder de första symtomen redan inom några timmar efter det att du ätit av den dåliga maten. Vanliga symtom är diarré, kräkningar, magsmärtor och illamående. I vissa fall även feber, även om det är relativt ovanligt vid en matförgiftning. 

 

Matförgiftning eller magsjuka

Symtomen vid en matförgiftning liknar de som du får vid en klassisk magsjuka eller vinterkräksjuka. Därför kan det först vara svårt att veta vad det rör sig om. Generellt så brukar dock en matförgiftning ge sig till känna snabbare eftersom inkubationstiden vanligtvis är kortare än vid en magsjuka. Själva sjukdomsförloppet är dessutom något kortare vid en matförgiftning då du oftast är på benen redan inom 1-2 dagar. 

 

Om du misstänker att du har drabbats av magsjuka kan du läsa mer om det här.

 

Vad du kan göra själv vid matförgiftning

Det går inte att behandla en matförgiftning och allra oftast går den över av sig själv. Du kan dock lindra dina symptom och ta hand om kroppen på allra bästa sätt. Eftersom kroppen förlorar mycket vätska vid diarré och kräkningar är det viktigt att se till att återställa vätskebalansen. Drick därför så mycket du kan, skulle du ha svårt för att dricka är det bästa att dricka lite men ofta. Ha gärna vätskeersättning i ditt vatten för att återställa kroppens saltbalans.

 

Har du större besvär med diarré kan du använda receptfria läkemedel som motverkar akut diarré. Om du får feber i samband med matförgiftningen kan du använda dig av receptfria febernedsättande läkemedel

 

Förhindra matförgiftning 

Du kan få matförgiftning både om du äter på restaurang och hemma. Det orsakas av att maten har hanterats på ett bristfälligt sätt. När du hanterar maten själv kan du tänka på att:

 

  • Vara noggrann med handhygienen innan du hanterar maten
  • Alltid tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött 
  • Diska skärbräda och kniv noggrannt efter att du skurit rått kött
  • Skölja av frukt och grönt innan du äter av det
  • Ställa in kylvaror direkt när du kommer hem
  • Hålla korrekt temperatur på dina livsmedel

 

Anmäl om du blivit matförgiftad

För att förhindra att andra ska drabbas är det alltid viktigt att du anmäler om du har råkat ut för en matförgiftning när du ätit mat från en restaurang. Det gör du på din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor. 

Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.