✓ Snabba leveranser
isApp=false

Waran

läkemedel
Shanna JalalFarmaceut
Publicerad:2024-11-22
Uppdaterad:2024-11-22

Granskad av Shanna Jalal, farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter och experter här.

Har du fått Waran utskrivet? Waran är ett läkemedel som används för att minska risken för blodproppar genom att göra blodet mindre levringsbenäget. Här hittar du svar på några av de vanligaste funderingarna kring Waran, men kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln noga innan användning.

Har du recept på Waran?

Här kan du hämta ut Waran och få din medicin levererad snabbt och smärtfritt – direkt hem till dörren. Du får alltid fri frakt när du hämtar ut recept hos oss på Apohem.

Vad är Waran och vad används det för?

Waran är en receptbelagd medicin som används för att behandla och förebygga blodproppar, som kan uppstå i exempelvis benens djupa vener eller lungorna. Den aktiva substansen warfarin minskar blodets förmåga att koagulera (stelna) och hjälper därför till att förhindra blodproppar i blodkärlen. Waran kan också användas för att minska risken för stroke hos personer med hjärtproblem som förmaksflimmer.

Läkemedel med samma substans som Waran

I vissa fall kan vi på Apohem rekommendera andra mediciner med samma verksamma ämne, styrka och beredningsform som det du fått utskrivet. Det gör vi om det finns billigare, likvärdiga alternativ till den medicin du fått utskriven. 

Tips! Logga in på Mina recept för att se dina recept och eventuella likvärdiga alternativ till de mediciner du fått utskrivna. Fråga våra farmaceuter om du har funderingar.

Ger Waran några biverkningar?

Som med de flesta läkemedel kan Waran orsaka biverkningar. Det är väldigt individuellt om du får biverkningar eller hur du upplever dem.

Den vanligaste och mest allvarliga biverkningen är blödningar, som kan bli allvarliga om de inte upptäcks i tid.

Andra, mindre vanliga biverkningar kan vara illamående, kräkningar, diarré eller hudutslag. Om du uppmärksammar blåmärken, blödningar som inte slutar, eller blod i avföring eller urin, ska du kontakta sjukvård eller din läkare.

Se fler möjliga biverkningar i bipacksedeln. Kontakta gärna våra farmaceuter om du har frågor om biverkningar av Waran.

Dosering av Waran

Doseringen av Waran bestäms alltid av din läkare, är individuell och anpassas efter dina behov. Det är viktigt att följa läkarens ordination och kontrollera blodets koagulationsförmåga regelbundet med ett test som kallas PK(INR). Detta säkerställer att dosen är rätt och minimerar risken för blödningar eller blodproppar.

När ska man undvika Waran?

Du ska inte ta Waran om du har en obehandlad blödningssjukdom, svårt nedsatt leverfunktion eller om du är allergisk mot warfarin eller något annat innehållsämne i detta läkemedel. Det är också viktigt att vara försiktig om du nyligen opererats eller har andra hälsotillstånd som kan öka risken för blödning. Waran bestäms alltid av din läkare. 

Kan man ta Waran om man är gravid eller ammar?

Du bör undvika Waran under din graviditet, eftersom det kan skada fostret. Om du ammar, bör du rådgöra med läkare innan du tar Waran. Även om läkemedlet går över i bröstmjölken är risken för påverkan på barnet liten, men övervakning kan behövas. 

Kan man köra bil om man tar Waran?

Waran påverkar generellt inte din förmåga att köra bil. Du ska dock köra bil med försiktighet om du känner att läkemedlet påverkar din koncentrations- och reaktionsförmåga.

Kan man dricka alkohol om man tar Waran?

Måttliga mängder alkohol kan vara okej, men överdriven alkoholkonsumtion bör undvikas då alkohol kan påverka effekten av Waran och öka risken för blödningar. Om du har frågor om alkoholkonsumtion och Waran, prata med din läkare.

Förvaring av Waran

Waran ska förvaras i rumstemperatur och utom räckhåll för barn.

Kom ihåg! För att skydda miljön ska du aldrig kasta överbliven medicin i sopor eller avlopp. Lämna istället in överblivna läkemedel på apotek. Läs mer om hur du lämnar in överbliven medicin hos oss på Apohem.

Läs bipacksedeln innan användning

Läs alltid bipacksedeln noga innan du använder Waran. Du hittar mer information på Fass.se. Vill du prata med en farmaceut? Kontakta oss så hjälper vi dig.