✓ Snabba leveranser
isApp=false

Mollipect

läkemedel
Petra FältFarmaceut
Publicerad:2023-11-29
Uppdaterad:2024-11-12

Granskad av Petra Fält, farmaceut. Läs mer om våra farmaceuter och experter här.

Har du fått Mollipect utskrivet? Det är ett läkemedel som främst används vid slemhosta för att göra slemmet tunnare, vidga luftrören och för att minska svullnad i slemhinnorna. Här hittar du svar på några av de vanligaste funderingarna kring Mollipect, men kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln noga innan användning.

Har du recept på Mollipect?

Här kan du hämta ut Mollipect och få din medicin levererad snabbt och smärtfritt – direkt hem till dörren. Du får alltid fri frakt när du hämtar ut recept hos oss på Apohem.

Vad är Mollipect och vad används det för?

Mollipect är en receptbelagd medicin som används för att lindra hosta med segt slem hos barn och vuxna. De aktiva substanserna är efedrin och bromhexin. Efedrin vidgar luftrören och verkar avsvällande på slemhinnorna. Bromhexin gör slemmet tunnare, och det kan därför kännas lättare att hosta upp slemmet.

Läkemedel med samma substans som Mollipect

I vissa fall kan vi på Apohem rekommendera andra mediciner med samma verksamma ämne, styrka och beredningsform som den medicin du fått utskriven. Det gör vi om det finns billigare, likvärdiga alternativ till den medicin du fått utskriven. Mollipect ingår inte i högkostnadsskyddet och därför visas inga likvärdiga (generiska) läkemedel som kan ersätta Mollipect.

Tips! Logga in på Mina recept för att se dina recept och eventuella likvärdiga alternativ. Fråga våra farmaceuter om du har funderingar.

Ger Mollipect några biverkningar?

Vanliga biverkningar av Mollipect, som drabbar upp till 1 av 10 personer, är huvudvärk, darrningar, yrsel, hjärtklappning, oro, nässelfeber och att man kan få svårt att kissa. Se fler möjliga biverkningar i bipacksedeln. Kontakta gärna våra farmaceuter om du har frågor om biverkningar av Mollipect.

Dosering av Mollipect

Doseringen av Mollipect bestäms alltid av din läkare. En liten doseringskopp följer med för att du enkelt ska kunna dosera rätt. Rekommenderad dos för vuxna brukar oftast vara 15 ml 3-4 gånger/dygn.

När ska man undvika Mollipect?

Använd inte Mollipect om du är allergisk mot bromhexin eller efedrin. Det finns dessutom några andra omständigheter då du bör fråga din läkare innan du använder Mollipect. Till exempel om du har:

  • Hjärtkärlsjukdom
  • Hypertyreos
  • Högt blodtryck
  • Grön starr
  • Förstorad prostata
  • Magsår
  • Diabetes

Prata även med din läkare eller våra farmaceuter innan du tar Mollipect om du tar eller nyligen har tagit andra receptfria eller receptbelagda läkemedel. Läs mer i bipacksedeln.

Kan man ta Mollipect om man är gravid eller ammar?

Undvik Mollipect om du ammar eftersom det är ett läkemedel som tros kunna utsöndras i bröstmjölk. Är du gravid eller planerar att bli gravid? Det finns inga kända risker med Mollipect under graviditeten, men normal försiktighet gäller. Fråga din läkare eller våra farmaceuter innan du tar Mollipect om du är eller planerar att bli gravid.

Kan man köra bil om man tar Mollipect?

Mollipect påverkar normalt sett inte förmågan att köra bil. Men var extra uppmärksam på biverkningar som trötthet eller yrsel, eftersom det kan påverka din körförmåga. Kom ihåg att du själv behöver ta ansvar för om du kan köra bil (eller andra fordon) när du tagit Mollipect.

Kan man dricka alkohol när man tar Mollipect?

Det finns inga särskilda riktlinjer kring Mollipect och alkohol, däremot innehåller läkemedlet en liten mängd alkohol. Om du har eller har haft alkoholproblem är det bra att prata med en läkare eller farmaceut innan du använder Mollipect.

Förvaring av Mollipect

Mollipect ska förvaras i rumstemperatur (inte i kylskåp). Ett tips är att alltid förvara flaskan stående, för att minska risken att den läcker. Använd före utgångsdatumet på förpackningen och förvara alltid där barn inte kan se eller komma åt medicinen.

Kom ihåg! För att skydda miljön ska du aldrig kasta överbliven medicin i sopor eller avlopp. Lämna istället in överblivna läkemedel på apotek.  Läs mer om hur du lämnar in överbliven medicin hos oss på Apohem.

Läs bipacksedeln innan användning

Läs alltid bipacksedeln noga innan du använder Mollipect. Du hittar mer information på Fass.se. Vill du prata med en farmaceut? Kontakta oss så hjälper vi dig.