isApp=false

Pollenallergi

Allergisk mot pollen? I vårt sortiment av medicin för pollenallergi, hittar du bland annat receptfri pollenmedicin i form av nässpray, ögondroppar och tabletter.

52 produkter

Pollenallergi

Pollenallergi kan verkligen kännas som en riktig plåga. Att efter en lång och mörk vinter inte få njuta av våren utan att få en allergisk reaktion är riktigt tråkigt och besvärande för de som är drabbade. När pollensäsongen drar igång är det därför bra att vara förberedd. Att ha pollenmedicin hemma i apoteksskåpet är bra att ha. Här hittar du receptfri medicin för pollenallergi. Välj bland pollenmedicin i form av nässpray, tabletter och ögrondroppar.

Pollenallergi orsakas av frömjöl från olika slags växter och kallas ibland även för hösnuva. De allra vanligaste växterna att vara allergisk mot är gråbo, björk och gräs. Pollensäsongen sträcker sig vanligtvis från tidig vår till sen höst, men det kan variera beroende på vart i landet du bor. I de södra delarna av landet börjar våren mycket tidigare än vad de gör i landets norra delar. Hur pass besvärad du blir av din pollenallergi beror på vilken typ av pollen som finns i luften och hur mycket samt hur känslig du är som pollenallergiker. Besvären man får av pollen går att dämpa med hjälp av receptfria läkemedel men det går inte alltid att ta bort dem helt.

Symtom vid pollenallergi

Oftast kan pollenallergi likna känslan av en förlängd förkylning. Du får en klar rinnsnuva, upprepade nysningar, en kliande känsla i näsan och nästäppa. Även ögonen kan påverkas av pollen och bli röda, rinnande och klia. Du kan även känna dig trött och hängig. De största skillnaderna mellan pollenallergi och en förkylning är att du vid pollenallergi inte får ont i halsen, tjock snuva och inte någon feber. 

 

Hur länge och hur ofta kan jag ha pollenallergi?

Upplever du allergibesvär under hela året så bör orsaken utredas. Det kan vara att man istället är allergisk mot till exempel mögel, kvalster eller pälsdjur. Långvarig nästäppa kan även ha andra orsaker, som till exempel polyper, graviditet eller överanvändning av avsvällande nässprayer/näsdroppar.


Besvärsperioden kan delas in grovt i tre perioder efter pollentyp. Dessa perioder är:

  • Mars-maj orsakas av lövträdspollen
  • Maj-juli orsakas av gräsblomning
  • Juli-augusti orsakas av gråbo

Vanliga pollenmediciner och vad de hjälper mot:

 

  • Antihistaminer vid pollenallergi (i tablettform) brukar hjälpa vid ögonbesvär som röda och kliande ögon. Det kan även hjälpa vid klåda, nysningar och rinnsnuva.

  • Nässpray för pollenallergi kan lindra besvären vid nästäppa, nysningar och rinnsnuva. Det finns nässpray med antihistamin och med kortison.

  • Ögondroppar för pollenallergi med anthistamin och kromoner är ett bra alternativ om du har ögonbesvär. Om du väljer ögondroppar med kromoner kan du börja behandlingen redan innan du fått symtomi och på så sätt förebygga dina allergibesvär. Ibland kan det även vara skönt att bara skölja och rensa näsan från pollen och andra irriterande ämnen med en vanlig koksaltlösning.

Vid hosta och andningsbesvär till följd av pollen kan det vara astmabehandling som behövs, vänd dig i så fall till din vårdcentral.

 

När ska jag börja medicinera mot pollen?

Du som brukar ha besvär av pollenallergi kan ta din receptfria eller receptbelagda pollenmedicin så fort pollen finns i luften. I Sverige varierar tiden för pollenspridning beroende på var i landet du är

  • Vid björkallergi, ta pollenmedicin en vecka innan du brukar få besvär.
  • Vid gräspollenallergi, börja ta pollenmedicin i början av juni.
  • Vid gråbopollenallergi, börja ta pollenmedicin i slutet av juli.

Tips! Följ gärna pollenprognoserna när du planerar din medicinering, särskilt om du reser mellan olika delar av landet.

 

Hur ska jag tänka kring pollenmedicin för barn eller om jag är gravid?

För att behandla pollenallergi hos barn är det viktigt att ta pollenmediciner som är anpassade för barnets ålder. Läs på produkten, hör av dig till våra farmaceuter via den blå symbolen till höger på den här sidan eller vänd dig till din närmaste vårdcentral för att få råd. Många pollenmediciner för barn passar även gravida, men även där är det viktigt att följa anvisningarna.

 

Vad är korsallergi? 

Korsallergi innebär att om man till exempel är allergisk mot lövträdspollen så kan man också reagera på till exempel äpplen, nötter, morot, rå potatis och stenfrukter som aprikos, plommon och nektarin.

Klåda och svullnad i munnen och svalget är symtom på korsallergi, andra kan få kraftigare symtom som svullnad av tunga och läpparna, nässelutslag, nysningar och i sällsynta fall andningsbesvär. Korsallergi ska inte behandlas genom egenvård. Det du kan göra är att undvika de allergen som orsakar dina symptom, alltså att undvika att äta de livsmedel du reagerar på.

 

Vilket läkemedel ska jag välja?

De flesta som får pollenallergi behöver inte söka vård utan kan först prova receptfria läkemedel. Ögondroppar eller nässpray som innehåller natriumkromoglikat (kromoner) kan du börja använda i förebyggande syfte, alltså redan innan dina pollensymptom bryter ut. Behandlingen beror dels på om besvären är kortvariga och dels på om besvären är lindriga eller kraftiga. Vid långvariga eller kraftiga besvär och besvär från andningsvägarna bör du kontakta vården.

Vid kortvariga och lindriga eller måttliga besvär har antihistamintabletter och sirap bra effekt på såväl klåda, snuva, nysningar som symtom i ögonen. Lokala behandlingar är till exempel nässpray och ögondroppar. Så om det kliar och rinner från näsan kan du i ett första steg använda en nässpray. Kliar och rinner det i ögonen? Då kan du i ett första steg använda ögondroppar. Lokalbehandling rekommenderas som ett första alternativ, men går också att kombinera med antihistamintabletter om man upplever en otillräcklig effekt av den lokala behandlingen.

 

Vad kan jag själv göra för att undvika pollen?

Det kan vara svårt att undvika pollen eftersom de sprids med vinden, men tänk på att:

 

  • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.
  • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, pollen fastnar lätt i textil.
  • Undvik att vara på en nyklippt gräsmatta och gräsklippning, eller klippa gräset när det är daggvått.
  • Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig, byt gärna kläder när du kommer hem.
  • Du kan även rensa näsan genom att skölja näsan med koksaltlösning.
  • Inte ta in växter med pollen inomhus
  • Undvika kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen, duscha gärna av husdjuret.
  • Ha fönstren stängda under dagen.
  • Undvik rökiga lokaler, då rök liksom starka parfymer förvärrar symtomen.
  • Ta del av pollenrapporter på nätet, Tv, appar eller tidningen. Då kan du till exempel få veta när det är höga halter och undvika motion utomhus.

Du bör söka vård om:

  • Endast ena ögat är rött och irriterat, då det till exempel kan vara en inflammation.
  • Du har långdragen hosta eller andningssvårigheter. Besvär från luftrören kan bero på astma. Ofta är inflammationen i luftrören då utlöst av höga pollenhalter, pälsdjur eller kvalster. I samband med inflammation förekommer en stor mängd av segt och svårt upphostbart slem.
  • Receptfria läkemedel inte har hjälpt dig
  • Det är ett litet barn som har pollenbesvär.
  • Dina besvär varar under hela året.
Den här kategorin innehåller receptfria läkemedel. Tänk på att alltid läsa bipacksedeln innan du använder receptfria läkemedel.